Aftonbladet: Ruotsin hallitus sai uutta tietoa Virolta – kaapelin vahingot johtuivat "ulkoapäin tulevasta voimasta"

Viron ja Ruotsin välisen teleliikennekaapelin vaurioituimesta on saatu uutta tietoa. Ruotsin hallitus sai torstai-iltana Virolta uutta tietoa, jonka mukaan vahingot ovat aiheutuneet "ulkoapäin tulevasta voimasta", kertoo ruotsalainen Aftonbladet-lehti.

Viron mukaan teleliikennekaapelille tapahtunut vaurio kytkeytyy Suomen ja Viron välillä tapahtuneeseen kaasuputkivaurioon. Teleliikennekaapeli vaurioitui samoihin aikoihin kuin Suomen ja Viron välinen kaasuputki ja datakaapeli. 

Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson pitää saatua uutta tietoa vakavana. Hänen mukaansa ei voida poissulkea sitä, että kyseessä olisi ollut sabotaasi. 

– Virolaiset korostavat, että kyseessä on ollut fyysinen isku. On hyvä, että puolustusvoimat ovat paikalla.

Ruotsin suurin sotalaiva HMS Belos on parhaillaan vaurioalueella Viron ja Ruotsin välisellä alueella.

Jonson odottaa, että Ruotsin asevoimat pystyvät esittämään jonkinlaisen alustavan analyysin paikan päällä tehdyistä tutkimuksista vuorokauden sisällä.

Aiemmin torstai-iltana Nato ilmoitti, että puolustusliitto lähettää yksiköitä Itämerelle paikkoihin, joissa vaurioita kaapeleihin on tapahtunut. 

Tehostettuihin toimenpiteisiin kuuluu lisää valvonta- ja tiedustelulentoja. Alueelle lähetetään myös Naton neljän miinanraivaajan laivue, Nato sanoi lausunnossaan.

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat