Tämä venäläisalus liikkui Itämeren kaasuputken lähistöllä – omistaja-Rosatom avasi suunsa

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom kiistää, että sen ydinkäyttöinen alus olisi millään tavalla osallinen Balticconnector-kaasuputken vaurioitumiseen. Asiasta kertoo venäläinen Kommersant-lehti

Suomen keskusrikospoliisi kertoi toissa päivänä tutkivansa alusten liikkeitä putken vaurioitumisen aikaan. KRP nimesi tiedotteessaan kiinalaisen Newnew Polarbear -aluksen sekä venäläisen ja Rosatomin omistavan Sevmorput-aluksen. 

– 8.10.2023 ydinkäyttöinen konttilaiva Sevmorput oli kauttakulkumatkalla Murmanskista Pietariin. Alus eteni pysähtymättä tai hidastamatta (aluksen keskinopeus vuorossa klo 00.00–4.00 Moskovan aikaa oli 14,5 solmua ilman merkittäviä muutoksia). Ankkuria ei laskettu alas liikkeen aikana eikä teknisiä poikkeamia kirjattu, Kommersant kertoo Rosatomin lausuneen.

Rosatom sanoo myös, että Sevmorputin kapteeni tai vahdissa ollut henkilökunta ei havainnut epäilyttävää toimintaa matkan aikana. 

Viime viikon tiistaina Suomen valtiojohto kertoi, että Viron ja Suomen yhdistävä kaasuputki on vaurioitunut. Vaurioitumiskohta on Suomen talousalueella. Myös Viron talousalueella sijaitsevan tietoliikennekaapelin kerrottiin vaurioituneen. 

Valtiojohdon mukaan vauriot kaasuputkessa ja tietoliikennekaapelissa ovat todennäköisesti seurausta ulkopuolisesta toiminnasta.

Suomessa asiasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat

Merivoimat on avustanut pohjankartoituksessa Balticconnector-kaasuputken ympäristössä 1:20
Merivoimat on avustanut pohjankartoituksessa Balticconnector-kaasuputken ympäristössä

Lue myös:

    Uusimmat