KRP tutkii törkeää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua Oulussa – epäiltynä 30-vuotias uusnatsiaktiivi

Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) riveissä aktiivisesti vaikuttanut ja väkivaltarikoksista tuomittu mies oli viikon ajan tutkintavankeudessa. Poliisi on tapauksesta toistaiseksi erittäin vaitonainen.

Tutkinnassa olevaa rikosta on 1990 syntyneen miehen vangitsemisasiakirjan mukaan valmisteltu peräti 2,5 kuukauden ajan. Epäilty tekoaika ulottuu kuluvan vuoden ensimmäisestä päivästä maaliskuun 16. päivään.

MTV Uutisten tietojen mukaan rikosepäily kytkeytyy Oulun Kaijonharjussa 16. maaliskuuta käynnissä olleeseen poliisioperaatioon, jonka jälkeen poliisi tiedotti ottaneensa kiinni yhden henkilön.

Operaatio oli käynnissä Kaijonharjun ja Kuivasjärven alueella tiistaisena iltapäivänä reilu viikko sitten. Poliisin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti.

Paikallislehti Kalevan silminnäkijähavaintojen mukaan poliisit kaivoivat tavaraa ulos lumisesta autosta ja veivät sitä peräkärryyn. Paikalla oli myös poliisin raskaampia ajoneuvoja. 

1990 syntynyt oululaismies on aiemmin tuomittu muun muassa Jyväskylän kirjastopuukotuksesta ja pippurisumutehyökkäyksestä vasemmistopoliitikko Dan Koivulaaksoa vastaan. Epäillyn taustoista uutisoi ensimmäisenä Kaleva

Epäilty pääsee vapaaksi

Epäillyn 30-vuotiaan miehen vangitsemisen jatkoa piti tänään iltapäivällä käsitellä Oulun käräjäoikeudessa. Poliisin mukaan vangitsemisedellytyksiä ei kuitenkaan enää ollut, joten mies pääsi vapaalle jalalle.

Epäilty oli vangittuna syytä epäillä -perusteella. Jotta poliisi olisi voinut jatkaa tutkintavankeutta, virkavallan olisi viikon kuluessa pitänyt saada kasaan lisänäyttöä rikosepäilyn tueksi.

Nyt poliisi ei ole esittänyt tai sillä ei ole ollut esittää tällaista näyttöä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, KRP:n rikoskomisario Jukka Nurmmenniemi ei ota lainkaan kantaa epäillyn henkilöllisyyteen, mutta hän vahvistaa poliisin tutkivan kyseistä tapausta edelleen.

Poliisi vaikenee yksityiskohdista

Tutkinnanjohtaja kommentoi tapausta toistaiseksi hyvin niukkasanaisesti, sillä esitutkinta on kesken. Hän ei ota kantaa siihen, onko poliisilla vangittuna olleen miehen lisäksi muita epäiltyjä ja keneen epäilty rikos on ollut tarkoitus kohdentaa.

Tutkinnanjohtaja ei myöskään kommentoi yhtymäkohtaa Kaijonharjun operaation ja vangittuna olleen henkilön välillä.

– Nyt voin vain todeta, että tutkinta on kesken ja aika näyttää, mikä tässä on lopputulos.

Hänen mukaansa rikoskokonaisuuteen ei toistaiseksi liity muita tutkittavia rikosnimikkeitä kuin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Käytännössä rikosnimike viittaa siihen, että epäilyllä tai epäillyillä on voinut olla hallussaan esimerkiksi ampuma- tai teräaseita, jotka soveltuvat toisen ihmisen hengenvaaralliseen vahingoittamiseen. Rikoslain mukaan nimike pohjautuu myös siihen, että teosta on on laadittu jonkinlainen suunnitelma.

Seurauksena voi olla enintään neljä vuotta vankeutta.

Paikallispoliisilta KRP:n tutkintaan siirtyy yleensä poikkeuksellisen vakavia, vaativia ja vaikeasti selvitettäviä rikoskokonaisuuksia. Nurmenniemen arvion mukaan Oulun tapaus on siirtynyt KRP:lle juurikin poikkeuksellisuutensa ja vakavuutensa vuoksi.

Pippurikaasua naamalle, veitsellä reiteen 

Epäillyllä äärioikeistoaktiivilla on rankkaa väkivaltarikostausta.

Heinäkussa 2012 miehen uhriksi joutui vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakso. Poliitikon oli tarkoitus pitää oulaisessa koulutuskeskuksessa puhe väkivallasta, jota suomalainen äärioikeisto kohdistaa vähemmistöihin.

Tapauksen oikeudenkäynnissä Koivulaakso kertoi kiinnittäneensä huomiota paikalle saapuneeseen hermostuneensti käyttäytyvään mieheen. Ennen puheensa alkua hän lähti selvittämään, mistä on kyse.

Samassa mies suihkutti Koivulaakson naamalle pippurisumutetta seminaarirakennuksen eteistilassa.

Tekoaikaan 21-vuotias mies sai syytteen pahoinpitelystä, poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta ja kokouksen estämisen yrityksestä.

Noin puolta vuotta myöhemmin, tammikuussa 2013 Jyväskylän kaupunginkirjastossa oli Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelyilta. Koivulaakso on yksi kirjan kirjoittajista.

Kolme Suomen vastarintaliikkeen jäsentä pyrki saliin, mutta tilaisuuden järjestäjät estivät heitä. Tilanne kärjistyi väkivaltaiseksi yhteenotoksi, jolloin mies puukotti yhtä järjestäjistä reiteen. Hän sai syytteen törkeästä pahoinpitelystä.

Mies sai Oulussa ja Jyväskylässä tehdyistä rikoksista 1,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion. 

SVL-äärioikistoaktiivin taustalla on myös muita väkivaltarikostuomiota.

SVL lakkautettiin, mutta...

Avoimen rasistinen ja natsi-ideologiaa ihannoiva Suomen vastarintaliike määrättiin hovioikeuden päätöksellä toimintakieltoon vuonna 2018 kymmenen toimintavuoden jälkeen.

Viranomaisten lakkautuspyrkimykset saivat pontta Helsingin asema-aukiolla vuoden 2016 syyskuussa tapahtuneesta pahoinpitelystä. Aukiolla oli käynnissä SVL:n mielenosoitus, kun ohikulkenut mies pysähtyi arvostelemaan uusnatsien toimintaa. Yksi järjestöaktiiveista potkaisi miestä hyppypotkulla rintaan. Uhri kuoli noin viikkoa myöhemmin sairaalassa.

Lakkauttamisesta huolimatta poliisi on arvioinut, että SVL ja niin ikään lakkautettavaksi määrätty Pohjoismainen Vastarintaliike ovat sittemmin jatkaneet toimintaansa Kohti vapautta -nimisen liikkeen riveissä.

Liikettä johdetaan mahdollisesti Ruotsista käsin.

Lue myös:

    Uusimmat