Pahoinpitelyjä, kaasuiskuja ja puukotus – tällainen on uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliike

Jyväskylän lauantaisen mellakan takana oleva Suomen vastarintaliike (SVL) on uusnatsijärjestö, joka avoimesti kannattaa kansallissosialistisen valtion perustamista.

Järjestö on hierarkkisesti rakentunut, ja se toimii erityisesti Suomen suurissa kaupungeissa. Rakenteeltaan järjestö on identtinen ruotsalainen veljesjärjestönsä Ruotsin vastarintaliikkeen kanssa, ja sen on epäilty saavan Ruotsista myös suoria käskyjä.

Suomeen järjestö saapui vuonna 2008. Nykyään sitä johtaa Juuso Tahvanainen.

Yhteyksiä ympäri Eurooppaa

SVL toimii tiiviissä yhteistyössä Ruotsin ja Norjan vastarintaliikkeen kanssa ja yhteyttä pidetään myös muiden äärioikeistolaisten järjestöjen kanssa ympäri Eurooppaa.

SVL:n vieraana onkin vieraillut äärioikeistolaisia aktivistejä ympäri Euroopan, ja vastaavasti järjestön edustajat ovat käyneet esimerkiksi Kreikassa tukemassa kansallissosialistista Kultainen aamunkoitto -puoluetta.

Ulkomaailmalle järjestö näyttäytyy pääasiassa liikettä mainostavien tarrojen liimailun kautta, mutta jäsenet järjestävät myös seminaareja, mielenosoituksia ja jakavat järjestön toiminnasta kertovia tiedotteita.

Järjestön edustajat ovat myös perustaneet katupartioita Helsingissä ja Oulussa, ilmoittaen tarkoituksekseen maahanmuuttajien rikollisuuden vähentämisen. Nettisivujensa kautta järjestö jakaa muun muassa maahanmuuttaja- ja juutalaisvastaista materiaalia sekä tiedottaa toiminnastaan.

Useita väkivaltarikoksia

Järjestö ei kuitenkaan ole pidättäytynyt toiminnassaan laillisissa keinossa, sillä useita järjestön jäseniä on tuomittu väkivaltarikoksista. Monien tekojen taustalla on järjestön toiminta.

Esimerkiksi vuonna 2010 Suomen vastarintaliikkeeseen kytköksissä olevat henkilöt hyökkäsivät kaasusumuttimen kanssa Helsinki Pride -kulkueeseen. Kymmenet altistuivat kaasulle. Kiinnisaadut eivät tiettävästi olleet SVL:n jäseniä, mutta osa tekijöistä haki iskun jälkeen liikkeen jäsenyyttä.

Heinäkuussa 2012 järjestön aktiivi taas sumutti vasemmistopoliitikko Dan Koivulaaksoa pippurisumutteella Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa. Koivulaakso on kirjoittanut teoksen yhdessä kansanedustaja Li Anderssonin ja toimittaja Mikael Brunilan kanssa.

Vakavimpia järjestön hyökkäyksistä oli kuitenkin Jyväskylän kirjastossa tapahtunut puukotus tammikuussa 2013.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen hyökkäsi tällöin kolme miestä, jotka pahoinpitelivät kahta ovella seisonutta henkilöä. Heidän avukseen tullut kolmas mies sai iskun teräaseesta ylävartaloonsa.

Järjestön jäsenet ovat osallistuneet useisiin muihin pahoinpitelyihin. Lisäksi SVL:n ja anarkististen ryhmien välillä on ollut useita pienempiä kähinöitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja