Terrorismirikoksista vangittu on 28-vuotias kantasuomalainen – tämä miehestä tiedetään

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on vanginnut 28-vuotiaan miehen todennäköisin syin epäiltynä terrorismirikoksista. Mies on kantasuomalainen ja osallistunut äärioikeistolaiseen toimintaan.

Vangitsemista vaati Keskusrikospoliisi. Oikeus vangitsi miehen epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeä ampuma-aserikoksesta ja kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Epäiltyjen rikosten tekoaika on viime marraskuun alussa Lahdessa.

KRP tiedotti tänään tekevänsä tutkintaa yhdessä Suojelupoliisin kanssa. KRP:n mukaan epäily rikoksista heräsi poliisin oman tiedonhankinnan perusteella.

Epäillyn kotiin tehty kotietsintä vahvisti KRP:n mukaan rikosepäilyt ja mies pidätettiin viime viikonloppuna.

Poliisin mukaan epäillyt rikokset liittyvät äärioikeistolaiseen ideologiaan ja toimintaan. Oikeus määräsi syytteennoston määräpäiväksi 31. elokuuta.

Poliisi selvittää laajuutta

Keskusrikospoliisi selvittää 28-vuotiaan toiminnan laajuutta ja sitä, liittyykö kokonaisuuteen muita henkilöitä.

– Esitutkinta on vasta alkuvaiheessa. Tästä syystä emme voi kommentoida tapaukseen liittyviä yksityiskohtia, kuten toiminnan laatua tai kohdetta. Sen voin sanoa, ettei poliisilla ole tiedossa kenenkään henkeen tai terveyteen kohdistuvaa akuuttia uhkaa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare poliisin tiedotteessa.

Epäilty toimii puheenjohtajana eräässä kansallismieliseksi itsensä luokittelevassa opiskelijayhdistyksessä, joka on perustettu vuonna 2019. Yhdistykseen kuuluu alle 20 jäsentä.

Epäilty on ollut aiemmin perussuomalaisten ehdokkaana kuntavaaleissa, mutta kertoo eronneensa puolueesta sittemmin. Tätä ennen hän toimi näkyvästi lapin perussuomalaisten nuorisojärjestössä.

Perussuomalaisten jälkeen epäilty on ollut tekemisissä rasistisen sinimusta liike -puolueen kanssa. Mies on jakanut sosiaalisessa mediassa tietoja puolueesta ja esiintynyt puolueen julkaisemassa kuvassa.

Opiskellut oikeustiedettä

Epäilty kertoo sosiaalisessa mediassa olleensa järjestämässä seksuaalivähemmistöjä vastustanutta mielenilmausta Helsingin keskustassa sijaitsevan kirjasto Oodin luona viime heinäkuussa. Tuolloin Oodissa järjestettiin alle kouluikäisille lapsille satuhetki, jossa kertojana toimi drag artisti Gaylien 2000.

Mies on opiskellut oikeustiedettä.

Lue myös:

    Uusimmat