Krp:n ylikonstaapeli luovutti salaisen osoitetiedon – seksuaalirikoksen uhrin osoite päätyi syytetylle

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi keskusrikospoliisin ylikonstaapelin sakkoihin virkasalaisuuden rikkomisesta.

Ylikonstaapeli katsoi poliisin tietokoneelta naisen osoitetiedon, joka päätyi välikäden kautta naiseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta epäillylle.

Teko tapahtui syyskuussa 2013. Oikeus antoi tuomion viime viikolla.

Oikeuden mukaan krp:n ylikonstaapeli haki tiedot entiselle poliisikaverilleen, joka oli antanut osoitteen eteenpäin pojalleen. Poikaa epäiltiin raiskauksesta. Tekoja oli kaksi, joista vanhemman tekoaikaan nainen oli 15-vuotias.

Tämä nyt 39-vuotias poika tuomittiin sittemmin Helsingin hovioikeudessa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pakottamisesta sukupuoliyhteyteen 1 vuoden 2 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.  

Juuri oikeudessa naiselle oli selvinnyt, että syytetyllä oli hänen salatut osoitetietonsa.

Nainen joutui tämän takia muuttamaan. Sittemmin nainen haki turvakiellon. 

Mitään häirintää ei kuitenkaan ilmennyt.

Syytetyt kiistivät

Oikeudessa krp:n mies kiisti katsoneensa tietoja. Hänen mukaansa pääkaupunkiseudulla oli tuolloin ollut käynnissä romanialaisiin liittyvä tutkinta.

Ylikonstaapelin mukaan hän oli saattanut tuohon tutkintaan liittyen hakea kaikkien kyseisessä rapussa asuneiden henkilöiden tiedot.

Entinen poliisi – hänkin oli työskennellyt krp:ssä – puolestaan sanoi saaneensa naisen asuinalueen omilla kyselyillään selville ja vain kierrelleensä katsomassa osoitetauluja, kunnes löysi oikean.

Oikeus ei pitänyt selityksiä uskottavana.

Poliisikaveri oli ollut naisen ovella ja ottanut valokuvia, joiden perusteella kuvausaika selvisi. Tämä oli tapahtunut kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun tiedot oli katsottu rekisteristä.

Sakkoja ja korvauksia

Oikeus katsoi ylikonstaapeli urkkineen tiedot luvatta vanhan ystävänsä pyynnöstä.

Poliisikaveri kertoi, että tarkoituksena oli selvittää asuiko nainen yksin vai oliko tällä kumppani.

Ylikonstaapeli tuomittiin 30 päiväsakkoon, josta hänen tuloillaan kertyi maksettavaa 1 260 euroa. Tietoja pyytänyt sai 20 päiväsakkoa, joka oli yhteensä 760 euroa.

Miesten on maksettava naiselle korvauksia kärsimyksestä 1 500 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat