KRP:llä on ”musta lista”, jolle päätyneiden kaikki varat jäädytetään – mukana 57 nimeä

Turun puukottaja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 2:26
Video: Turun puukkoiskun tekijä sai Suomen ensimmäisen tuomion terrorismista (MTV Uutiset 15.6.2018).

KRP:llä on lista, jolle päätyneiden kaikki taloudelliset varat on jäädytetty terrorismin torjunnan nimissä. Tällä hetkellä listalla on 57 ihmistä tai yhteisöä. Monille tuttuja ovat muun muassa Turun puukkoiskun tekijä sekä Kankaanpään terroriepäillyt.

MTV Uutiset sai tämän "mustan listan" haltuunsa KRP:lle tehdyllä tietopyynnöllä. Tällä hetkellä listalla on kaikkiaan 38 ihmistä ja 19 eri yhteisöä. Kaikkien varat on jäädytetty terrorismin torjumiseen tähtäävän lain nojalla.

Valtaosa listan yksityishenkilöistä on EU:ssa unionin sisäisiksi terroristeiksi luokiteltuja baskiseparatisteja – ei siis suomalaisia tai Suomessa rikoksista epäiltyjä saati tuomittuja ihmisiä.

Mukana on kuitenkin myös suomalaisia ja suomalaisittain tunnettuja henkilöitä.

Tuomittu jihadisti ja innoittajaksi epäilty

Yksi heistä on Turun puukkoiskusta tuomittu Abderrahman Bouanane, joka istuu parhaillaan elinkautista vankeusrangaistusta raskaista terrorismirikoksista.

Marokkolainen Bouanane puukotti kaksi ihmistä kuoliaaksi ja haavoitti kahdeksaa muuta Turun keskustassa kesällä 2017. Kyse oli jihadistisesta hyökkäyksestä sivullisia vastaan.

Tapahtumien jälkeen kerrottiin, että Bouanane sai innoitusta teoilleen terroristijärjestö Isisin hirmuteoista.

Jäädytyslistalla on myös mies, jonka epäillään toimineen Bouananen innoittajana. Mies KRP:n kiikarissa muutenkin.

Vuonna 1994 syntynyttä, uzbekistanilaistaustaista Zuhriddin Rashidovia on etsitty yli viiden vuoden ajan, toistaiseksi tuloksetta.

KRP:n epäilyjen mukaan Rashidov osallistui Bouananen radikalisoitumiseen. Poliisi on kertonut, ettei Bouananen uskota radikalisoituneen yksin Rashidovin ansiosta, mutta miehellä on silti osuutta asiaan.

Bouananen kuulusteluissa kävi ilmi, että Rashidov tutustutti Bouananen Isisin propagandamateriaaliin ja aatteisiin. Alun perin kaksikko oli tutustunut toisiinsa moskeijassa Turussa. 

"Ilmeisesti on jossain siellä kaukaisilla mailla"

Rashidovia epäillään rikosnimikkeellä värväys terrorismirikoksen tekemiseen. Jutun tutkinta on edelleen kesken ja avoinna, sillä miestä ei ole saatu kiinni.

– Mies on edelleen teillä tietymättömillä, tutkinnanjohtaja ja KRP:n rikoskomisario Jarkko Toivonen sanoo.

Poliisi uskoo miehen olevan ulkomailla. Mies on kansainvälisesti etsintäkuulutettu.

Joitain vuosia sitten uutisoitiin, että mies olisi ottanut yhteyttä Suomen viranomaisiin ja ilmaissut halunsa selvittää itseensä kohdistuvaa rikosepäilyä.

Toivosen mukaan lupaukset eivät ole käyneet toteen.

– Kyllä hän ilmeisesti on jossain siellä kaukaisilla mailla, että ei ole kuulunut mitään yhteydenottoakaan, että hän olisi tännepäin tulossa, Toivonen kertoo.

Värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen voidaan Suomessa tuomita vähintään neljän kuukauden ja korkeintaan kahdeksan vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Syyteoikeus asiassa vanhenee siten 10 vuodessa epäillyn tekoajan jälkeen, eli ei vielä vuosiin.

Toivosen mukaan poliisilla ei ole tarkempaa tietoa, missä Rashidov tällä hetkellä oleskelee.

Listalla myös supisuomalaisia uusnatseja

Tuomitun jihadistin ja epäillyn sellaisen lisäksi KRP:n listalle on päässyt joukko supisuomalaisia uusnatseja.

Kyse on niin sanotusta Kankaanpään ryhmästä, eli viisikosta, jota epäillään terrorismirikoksista Suomen historian ensimmäisessä äärioikeistoon liittyvässä terrorismitutkinnassa.

KRP on kertonut, että miesten hallusta takavarikoitiin kotietsintöjen yhteydessä huomattava määrä aseita, patruunoita ja räjähteitä vuosien 2019–2020 taitteessa.

Epäiltyinä rikosnimikkeinä on muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyt tahallinen räjähderikos, törkeä ampuma-aserikos sekä rikoksen valmistelu.

Poliisi kertoi aiemmin myös, että miesten uskotaan edustavan aatemaailmaltaan äärimmäistä äärioikeistolaista suuntausta, akselerationismia, jossa vihollisena nähty nyky-yhteiskunta pyritään romahduttamaan esimerkiksi terrori-iskuin.

Toistaiseksi se, millaista terroristista rikosta KRP uskoo miesten tarkalleen valmistelleen, on hämärän peitossa. Poliisi ei ole miesten väitettyä aatemaailmaa yksityiskohtaisemmin avannut, mihin kova rikosepäily perustuu.

Vuosien 2021 ja 2020 vaihteessa nuoret miehet olivat hetken vangittuina, mutta heidät vapautettiin tutkintavankeudesta pian.

Käräjäoikeus kertoi tuolloin, että miehet olivat olleet saman asian tiimoilta vangittuina jo alkuvuodesta 2020, pian kotietsintöjen jälkeen. Tuolloin miehet olivat epäiltynä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja räjähderikoksesta.

Lain mukaan kerran rikoksesta pidättyä tai vangittua henkilöä, joka on jo vapautettu, ei saa pidättää samasta rikoksesta uudelleen syystä, joka on ollut viranomaisen tiedossa jo ensimmäisellä kerralla.

Käräjäoikeus katsoi, ettei poliisi ollut pystynyt toisella kertaa esittämään mitään sellaista uutta, joka olisi perustellut vangitsemisen jatkamista.

Rahaa vain pakollisiin menoihin

Vaikka rikoksista epäiltyjä miehiä ei tällä hetkellä ole oikeuden mukaan syytä pitää lukkojen takana, terrorismiperusteinen varojen jäädytys hankaloittaa miesten arkea merkittävästi.

Jäädyttämispäätös koskee lähtökohtaisesti kaikkia miesten varoja.

Varojen jäädyttämisen kohteeksi joutuneet voivat sanoa hyvästit esimerkiksi säästöilleen – ainakin siihen saakka, että jäädytyspäätös puretaan.

Lain mukaan jäädytyksen kohteena olevalla voi olla rahaa ainoastaan sen verran, että pakolliset kustannukset saa katettua. Tällaisiksi katsotaan muun muassa ruoka-, asumis- ja terveydenhuoltomenot sekä tietysti verot.

Hupiostoksia tai esimerkiksi viihdekuluja ei pykälän perusteella suvaita lainkaan.

ETA, IRA ja BR-PCC

Bouananen, Rashidovin ja Kankaanpään terroriepäiltyjen sekä EU:n listaamien baskiterroristien lisäksi KRP:n listalla on 19 yhteisöä, yhdistystä tai järjestöä.

Yksi näistä varojen jäädytyksen kohteena olevista yhteisöistä on Kankaanpään terroriepäiltyjen perustama rekisteröity yhdistys.

Loput 18 ovat päätyneet listalle kuten yksittäiset baskiseparatistit, eli EU:n terroristiluokittelun myötä.

Mukana on baskiterroristien emojärjestö Euskadi ta Askatasuna, eli ETA, joka ajoi Baskimaan itsenäistymistä sotaisin keinoin.

Listalle ovat päätyneet myös useat Pohjois-Irlannin levottomuuksiin osallistuneet ryhmät. KRP:n listalla mainitaan muun muassa Real IRA, Continuity IRA, Orange Volunteers sekä Loyalist Volunteer Force eli LVF.

Listalla on myös eri puolilla Eurooppaa vaikuttaneita vasemmistoryhmiä, kuten Brigate Rosse per la Costruzione del Partito Comunista Combattente (italialainen äärivasemmistolainen terroristiorganisaatio) sekä Epanastatikós Agónas (kreikkalainen vasemmistojärjestö).

Taustalla YK:n vaatimus

Terrorismista epäiltyjen tai tuomittujen tahojen varojen jäädyttämisen mahdollistava järjestelmä perustuu kesällä 2013 voimaan astuneeseen lakiin.

Lain taustalla puolestaan on YK:n turvallisuusneuvoston vuonna 2001 hyväksymä päätöslauselma, joka velvoittaa jäsenvaltioilta tiettyjä toimenpiteitä terrorismin torjumiseksi.

Lain mukaan jäädytyspäätöksen kohteeksi joutuvat Suomessa henkilöt, joita epäillään, syytetään tai jotka on tuomittu terrorismirikoksista. Varat voidaan jäädyttää myös tietyissä tapauksissa, jos vastaava rikosprosessi on käynnissä ulkomailla.

Varat jäädytetään niin ikään ihmisiltä tai yhteisöiltä, jotka EU on luokitellut terroristeiksi, jos niihin ei kohdistu EU:n neuvoston itse asettamia sanktioita.

Varojen jäädyttämisen perimmäisenä tarkoituksena on estää kohdetta käyttämästä varojaan terroritekojen tekemiseen tai sellaisen yritykseen tai valmisteluun.

Päätöksen varojen jäädyttämisestä tekee KRP. 

KRP käy läpi kunkin jäädytyspäätöksen tarpeellisuuden vähintään puolen vuoden välein. Päätöksiä luetteloiva "musta lista" päivitetään samalla. Edellinen lista on viime joulukuulta.

Jäädyttämispäätös voidaan purkaa esimerkiksi silloin, jos jäädytykseen johtanut rikosepäily kaatuu tai terrorismirikoksesta tuomittu henkilö on suorittanut rangaistuksensa kokonaan. 

Lue myös:

    Uusimmat