Mainos

Bouananella oli Isisiä esitellyt "oppi-isä" Suomessa – nyt miehen epäillään olevan konfliktialueella

3:34

Turun terroriteosta syytetyn Abderahman Bouananen radikalisoitumiseen osallistuneen Zuhriddin Rashidovin epäillään oleskelevan konfliktialueella, vahvistaa rikoskomisario Susanna Arppe Keskusrikospoliisista.

– Hän ei ole Suomessa. Hänen olinpaikastaan on tieto, mutta tarkka olinpaikka ei ole tiedossa, Arppe kerto MTV Uutisille.

Arppe pitää kuitenkin hyvinä mahdollisuuksia tavoittaa Rashidov jossain vaiheessa, ja saada hänet vielä kuultavaksi epäilyistä rikoksista.

Tutustutti puukottajan Isisiin

Rashidovia epäillään värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen. Syyte perustuu Bouananen kuulusteluissa ilmi tulleisiin seikkoihin siitä, kuinka Rashidov tutustutti tämän Isisin propagandamateriaaliin ja aatteisiin.

Kaksikko oli alun perin tutustunut moskeijassa, kun Rashidov oli kertonut voivansa hankkia Bouananelle pimeitä töitä. Bouananen perehtyminen Isisiin alkoi Telegram-palvelussa olevissa chateissa, joihin Rashidov hänet tutustutti.

– Hän näytti sitä Telegram-sivustoa ja keskusteluryhmiä ja näytti sitä materiaalia, mitä siellä on. Sen jälkeen minä kiinnostuin, ja hän opetti ja ohjeisti minua, että miten tehdään profiili ja miten kirjautua sisälle, Bouanane kertoi kuulusteluissa.

Rashidov puolusti Isisiä Bouananelle, joka vaati tältä todisteita Isis-myönteisten väitteiden tueksi. Esittämillään videoilla ja järjestön propagandamateriaaleilla tämä onnistuikin kääntämään Bouananen pään äärijärjestölle myönteiseksi.

Arppe kertoo suhtautuvansa pidättyväisesti esitettyisin väitteisiin siitä, että Rashidov olisi ollut keskeinen tekijä Bouananen radikalisoitumisessa ja tämän toteuttamassa puukotuksessa Turussa.

– En lähtisi sanomaan, että hän olisi primus motor. Totta kai jokin yhteys on ollut ja he ovat näitä asioista keskustelleet, hän toteaa.

Ei tietoa muiden radikalisoinnista

Poliisin tietoon ei ole tullut, että Rashidov olisi keskustellut muiden henkilöiden kuin Bouananen kanssa terroritekojen tekemisestä tai Isisin toiminnasta.

– Ei ole poissuljettua, mutta vastaavien keskustelujen käymistä ei ole tullut ilmi, Arppe sanoo.

Hänen mukaansa Rashidovia saatetaan epäillä myös matkustamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole tullut esiin, että tämä olisi syyllistynyt terrorismirikokseen tai ajatellut syyllistyvänsä sellaiseen matkallaan.

Rashidov oli kertonut Bouananelle, että tämä voisi hänen avullaan päästä Irakiin tai Syyriaan. Matka kulkisi Turkin kautta Raqqaan. Arppe pitää mahdollisena, että mies olisi voinut järjestää puhumansa matkan Raqqaan osallistumaan Isisin joukkojen taisteluihin.

Pelkäsi poliisia ja salanauhoituksia

Rashidov oli Bouananen kertoman mukaan huolissaan joutumisesta viranomaisten kanssa tekemisiin, eikä vastaillut hänelle lähetettyihin viesteihin.

– Ainoa tapa saada hänet ns. kiinni, niin tiedän, että hän on joka perjantai moskeijassa, Bouanane kuvaili miehen tavoittamista.

Rashidov myös pelkäsi tietojen kulkeutuvan poliisiviranomaisten tietoon.

– Eli hän pelkää mm. sitä, että nauhoitan hänen ääntä esimerkiksi jollakin laitteella, kun hän puhuu Isiksestä tai tästä materiaalista, Bouanane kertoi kuulusteluissa.

– Hän pitää minua uhkana, eli hän pelkää minua eikä luota minuun.

Pohtivat yhdessä iskujen tekemistä

Bouananen normaaliksi kuvaileman keskustelun aikana Rashidov muun muassa pohti, että terroritekoja tehdessä kannattaisi varautua pommiliivillä tai edes leluaseella vangitsemisen välttämiseksi. Hän käytti esimerkkinä Ruotsin terroritekoa, pohtien, että vastustelua osoittamalla tulisi ammutuksi.

– Hän sanoi, että jos tällä henkilöllä olisi ollut pommiliivi tai käsiase, niin hänet olisi tapettu mieluummin, kun hänet olisi viety vankilaan, Bouanane kertoi kuulusteluissa.

Rashidov oli myös vakuutellut Bouananelle, että Suomi olisi hyvä kohde iskulle. Bouanane oli pohtinut, että Syyrian konfliktiin laajemmin osallistunut Ranska olisi parempi terroriteon kohde. Rashidov oli vastannut väittämällä Suomen lähettäneen juuri sata sotilasta maahan. Tämä ei pitänyt paikkansa.

– Sanoin kaverille, että Suomi ei taistele Isisiä vastaan, niin kaveri sanoi, että ei, päinvastoin, että Suomi on lähettänyt Syyriaan sotilaita.

– Kyllä, uskoin siihen, mitä kaveri sanoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.