KRP: Liivijengi Outlaws MC pyrkii Suomeen Venäjän alaosaston tuella

Kansainvälinen liivijengi Outlaws MC hakee jalansijaa Suomesta, kertoo keskusrikospoliisi STT:lle.

KRP:n mukaan Lappeenrannassa toimiva Outlaws-jengin tukijengi pyrkinee ajan mittaan Suomen ensimmäiseksi Outlawsin alaosastoksi.

Fifteen MC South-Karelia -niminen jengi on ollut KRP:n tiedossa jo keväästä 2012. Jengin nimessä esiintyvä numero 15 viittaa KRP:n mukaan aakkosten viidenteentoista kirjaimeen eli O:hon, joka taas viittaa Outlaws-sanaan.

KRP:n tietojen mukaan jengin vahvuus on toistakymmentä henkilöä.

KRP:n mukaan näyttää selvältä, että Venäjän Outlawsista tuetaan ja tarkkaillaan Lappeenrannan tukikerhon toimintaa.

– Jos joku valtajengi leviää ulkomailta, niin tietty alaosasto valvoo yleensä uuden alaosaston perustamista uuteen valtioon. Alaosastoksi voi päästä, kun täyttää kerhon kansainväliset kriteerit, keskusrikospoliisin rikoskomisario Jussi Oksanen kertoo.

Fifteen MC:n jengitilojen naapurin ikkunoita rikottiin maanantaina paikallispoliisin mukaan Lappeenrannan Simolassa. Poliisin mukaan kyse oli mahdollisesti kilpailevan jengin tekosista, mutta tekijöistä ei ole tietoa.

Kyseisen kerhon aiempi tila paloi Lappeenrannassa vuonna 2012.

Tuhotyönä tutkitusta palosta ei saatu ketään kiinni.

Muut jengit tuskin hyväksyvät

KRP:n mukaan muut Suomessa toimivat isot liivijengit Helvetin enkelit, Bandidos MC, Cannonball MC tai United Brotherhood tuskin hyväksyvät kilpailevan jengin rantautumista Suomeen. 

– Näkemys on se, että kukaan näistä ei halua uusia valtajengejä. Konkreettisesti etunenässä tuloa luultavasti vastustaa Helvetin enkelit, Oksanen sanoo.

Hänen mukaansa Outlaws MC on kansainvälisesti Hells Angels MC:n verivihollinen. Vihanpitoa on ollut tiettävästi jo 1960-1970-lukujen taitteesta.

Helvetin enkeleillä on Suomessa ja Etelä-Karjalassa vakiintunut asema.

– Yksi liivijengien päärikoslajeista on huumausaineiden jakelu ja niihin liittyvä velanperintä. Jengit eivät halua lisää kakunjakajia alueilleen, Oksanen sanoo.

Oksasen mukaan kakun jakamisesta on mahdollista myös neuvotella, mutta yleensä riidat ratkotaan väkivalloin.

– Jos Fifteen MC tarvitsisi apua sellaisessa tapauksessa, niin Venäjän osastojen tuella on merkitystä.

Yksi vahvimmista maailmalla

Outlaws MC:llä on KRP:n tietojen mukaan alaosastot jo Norjassa, Ruotsissa ja Islannissa. Maailmanlaajuisesti jengillä tiedetään olevan noin 290 alaosastoa.

Hells Angels on laajimmalle maailmassa levinnyt noin 460 alaosastolla, ja Bandidoksella on noin 340 osastoa. 

– Muutaman vuoden kansainvälinen kehitys osoittaa, että varsinkin Hells Angels pyrkii laajenemaan hyvin voimakkaasti. Toisaalta myös Outlawsilla näyttää olevan laajenemispyrkimyksiä, Oksanen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat