KRP: Katujengien välienselvittelyssä ammuttiin luoteja päiväkotiin ja asuinrakennukseen – kaksi yhä vangittuna

2:13
Katso myös: Katujengin suunnitelma väkivaltaiskusta Kaivohuoneelle tallentui salakuuntelussa

Katujengeihin kytkeytyvän Vantaan ampumistapauksen esitutkinta on Keskusrikospoliisin mukaan valmistunut. Epäiltyjä on kaikkiaan yhdeksän.

Esitutkinnassa on selvitetty muun muassa kahta epäiltyä murhan yritystä ja törkeitä ampuma-aserikoksia.

Taustalla aiempia kiistoja

Kaksi katujengiä otti yhteen Vantaan Leinelänkaarella 6. elokuuta 2021 puoli kahden aikaan yöllä. Esitutkinnan mukaan molempien katujengien jäsenet ampuivat toisiaan kohti useita kertoja ampuma-aseilla.

– Poliisin käsityksen mukaan kyseessä oli kahden katujengin välinen väkivaltainen välienselvittely. Tapahtumien taustalla vaikuttaisivat olevan ryhmien väliset aikaisemmat kiistat, joihin liittyy muun muassa gangsta rap -musiikin kautta esille nousseet vastakkainasettelut, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Masi Puolakka Keskusrikospoliisista kertoo tiedotteessa.

Esitutkinnassa on kaikkiaan yhdeksän epäiltyä, joita poliisi epäilee lukuisista eri rikoksista, kuten murhan yrityksistä sekä törkeistä ja perusmuotoisista ampuma-aserikoksista. Kaksi ihmistä on edelleen vangittuna murhan yrityksestä epäiltyinä.

Laukauksia kohti päiväkotia ja asuinkiinteistöjä

Tapahtuma-aikaan asuinalueella ammutut laukaukset aiheuttivat vaurioita läheisiin asuinkiinteistöihin ja päiväkotirakennukseen. 

– Poliisin tiedossa ei ole, että sivullisia olisi ollut tilanteessa konkreettisessa hengenvaarassa. Alueen asukkaiden poliisille kertomilla tiedoilla oli esitutkinnassa keskeinen merkitys ja poliisi kiittää saamistaan havainnoista, Puolakka sanoo.

Rikoksia tutkittu eri poliisilaitoksilla

Nyt valmistuneen esitutkinnan keskiössä ollut ampumistapaus on osa kahden katujengin välistä väkivallan kierrettä, johon liittyviä rikoksia on tutkittu eri poliisilaitoksilla. Poliisi tiedotti kokonaisuudesta helmikuussa.

– Esitutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa. Yhteistyö katujengeihin liittyvän rikosilmiön äärellä on sekä tutkinnan että rikosten ennalta estämisen näkökulmasta hyvin tärkeää ja toimivaa, Puolakka kertoo.  

Esitutkinta siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja