Onko Ruotsin katujengiväkivalta nyt todellisuutta Suomessakin? Rikospoliisin johtaja: "On tässä ihan samoja piirteitä"

Katujengi suunnitteli hyökkäystä rap-keikalle Kaivohuoneella – poliisi avaa tutkintaa MTV Uutiset Livelle 10:28
Katso Helsingin rikospoliisin pomon koko haastattelu videolta.

Pääkaupunkiseudun katujengien vihanpito muistuttaa vahvasti Ruotsin lähiöjengien väkivaltaisuuksista. Helsingin rikospoliisin johtajan mukaan kyse on samasta ilmiöstä. 

Poliisi tiedotti tänään laajasta, kahteen pääkaupunkiseudulla toimivaan katujengiin liittyvästä rikoskokonaisuudesta. Jengien jäseniä epäillään vakavista rikoksista, jotka ovat kohdistuneet toisen jengin jäseniin.

Helsingin rikospoliisin johtaja, rikosylitarkastaja Markku Heinikari arvioi MTV Uutisille, että jutussa on samoja piirteitä, kuin Ruotsia viime aikoina piinanneissa jengiväkivaltaisuuksissa.

Ruotsin osalta on puhuttu laajasti etenkin maahanmuuttajataustaisten nuorten miesten muodostamista katujengeistä ja niin sanotuista ongelmalähiöistä, joissa väkivaltaisesti välejään selvittelevät jengit vaikuttavat.

Myös poliisin tänään tiedottamassa jengirikoskokonaisuudessa epäillyt ovat pääasiassa ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajia.

– Olemme tehneet yhteistyötä muiden Pohjoismaiden poliisien kanssa, ja samanlaista ilmiötä on joka pääkaupungissa, Heinikari sanoo.

– Jengitaustan omaavat henkilöt myös liikkuvat maasta toiseen aktiivisesti. Siten uusia ilmiöitä voi tulla tänne Suomeen nopeastikin. Meillä on selkeästi uusi ilmiö käsillä, hän kommentoi.

Kuten Ruotsissa, jengien väliseen vihanpitoon liittyy poliisin mukaan olennaisesti musiikki, erityisesti rikollisesta elämästä kertova "gangsta rap". Poliisin mukaan myös sosiaalisella medialla on keskeinen rooli jengien välisessä pullistelussa.  

– Vastakkainasettelu ja rikollisen elämän ihannointi tulee biiseistä. Siihen liittyy nokittelua somessa.

Vihanpidon syyt vähäpätöisiä

Heinikarin mukaan jengien väliset väkivaltaisuudet poikkeavatkin motiiveiltaan usein siitä, mitä perinteisemmän järjestäytyneen rikollisuuden saralla on totuttu. Vihanpito voi luisia käsistä vähäpätöisistäkin syistä. 

– Hyvinkin vähäpätöisistä jutuista lähtee liikkeelle ihan valtavia väkivallan kierteitä. Leimahtaa tosi nopeasti liekkeihin, ja tuntuu, että sammuttaminen on hankalaa. Kuten sanoin, käsillä on uusi ilmiö.

Heinikarin mukaan nyt tutkittavana olleessa rikoskokonaisuudessa on ollut mukana kahden eri jengin jäseniä. Hänen käsityksensä mukaan vastaavia jengejä on kuitenkin pääkaupunkiseudun kaupungeissa useampia.

– Helsinki, Espoo, Vantaa. Jokaisessa kaupungissa on useampia tämän tyyppisiä jengejä, joissa menee gangsta rap -kuvioiden kautta nämä jakolinjat.

Heinikarin mukaan ryhmillä on omat nimensä ja identiteettinsä, ja ne leimautuvat vahvasti kaupunginosiin.

– Eri kaupunginosien jengit sitten tappelevat keskenään. Jengien jäsenet tekevät rikoksia yhdessä ja yksin. On väkivaltaa ja huumetta.

Lisäksi jengeillä on Heinikarin mukaan yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen huumekaupan kautta, ja niiden keskuudessa on vallalla viranomaisvastaisia mielipiteitä.

Katso koko Heinikarin haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat