Krista Pärmäkoski lyö tiskiin hurjat tavoitteet – kertoo koronaolojen yhdestä mieluisasta ilmiöstä: "Ei ole enää kiusallista selittää"

6:15
Krista Pärmäkoski avasi tunnelmiaan ennen hiihtokauden alkua Tulosruudun haastattelussa.

Krista Pärmäkosken mukaan koronaviruksen poikkeusolot eivät ole liikaa päässeet vaikuttamaan hänen harjoitteluunsa ennen alkavaa hiihtokautta.

– Toki sen verran vaikuttaa, että ulkomaan leirit jäivät väliin, Pärmäkoski selvittää.

– Talvi näyttää, mutta on varmaan tehnyt ihan hyvää, että on saanut olla kotona. Olen saanut ottaa koiran mukaan kotimaanleireille.

Toinen positiivinen juttu poikkeavissa koronaoloissa Pärmäkosken mukaan on se, että hygieniaan taipuvaiset hiihtäjät eivät enää erotu joukosta niin kuin ennen.

– Ei ole enää kiusallista selittää, miksi ei kätellä. Nyt se on ihan normaalia, että pestään käsiä ja vältellään ihmisiä. Se on ollut luonnollista meille hiihtäjille, ainakin talvisin. Nyt on siinä mielessä jopa rennompaa, kun kaikki ymmärtävät, miksi me niin teemme, Pärmäkoski sanoo.

Olosuhteet kotimaassa ovat hiihtäjän mukaan riittäviä ensi kautta ajatellen. Samalla matkustamiseen on kulunut vähemmän energiaa.

– Palautumiseen on saanut kiinnittää enemmän huomiota, kun ei tule niin paljon reissupäiviä, vaan saa käyttää niitä lepopäivinä, ja ”reissupäivinä” on pystynyt tekemään harjoituksia. Suomessa on hyviä paikkoja, jossa voi harjoitella, vaikka ei ole sitä korkean paikan harjoituspaikkaa.

"Henkilökohtainen voitto puuttuu"

Suomen hiihdon kirkkaimpiin tähtiin lukeutuvalla Pärmäkoskella on ollut tapana hakea kuntopohjaa vuoristosta, lähinnä Alpeilta, jossa pääsee myös harjoittelemaan korkealla.

Erityisen tärkeää korkean paikan leirit olisivat puolentoista vuoden päässä odottavien Pekingin 2022 talviolympialaisten kannalta. Siellä näet kilpaillaan tavanomaista korkeammassa ilmanalassa.

– Tähtäin on tietenkin Pekingissä ja siellä hiihdetään korkeissa olosuhteissa, niin on tärkeää, että sitä ei katkaisisi nyt tämän vuoden takia. Mä uskon, että mä selviän ensi talvesta, mutta kuinka pitkään tätä jatkuu? Jos ei talvella pääse korkealle, niin se voi alkaa näkyä siellä Pekingin vuodessa. Se näkyy toki kaikilla silloin Pohjoismaissa. Keski-Euroopassa urheilijat ovat taas päässeet liikkumaan aika vapaasti ja ovat päässeet harjoittelemaan myös korkealla, Pärmäkoski kertoo.

Pekingin kisoihin Pärmäkoski on jo paaluttanut itselleen hurjan tavoitteen.

– Henkilökohtainen kultamitali. Sprintistä sitä ei ole odotettavissa, mutta muuten on ihan sama miltä matkalta tulee, Pärmäkoski hymyilee.

– Samaa tavoittelen ensi talven MM-kisoista. Henkilökohtainen voitto vielä puuttuu arvokisoista.

29-vuotias Pärmäkoski on saavuttanut urallaan kymmenen arvokisamitalia, kuusi pronssia ja neljä hopeaa.

Tähänastisista kisoista paras saalis irtosi Pyeongchangin olympialaisista 2018, jossa hän nappasi peräti kolme henkilökohtaista mitalia, kaksi pronssia ja yhden olympiahopean.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja