Kremlin suosiosta pudonnut krimiläispoliitikko passitettiin afrikkalaiseen saarivaltioon

Aikoinaan Venäjän miehittämän Krimin syyttäjänä toiminut Natalia Poklonskaja nimettiin keskiviikkona Venäjän suurlähettilääksi Kap Verdelle. Pestin katsotaan kertovan siitä, että Poklonskaja, 41, on menettänyt Kremlin suosion.

Selkänsä Ukrainan hallitukselle kääntänyt Poklonskaja nimettiin Krimin tasavallan johtavaksi syyttäjäviranomaiseksi vuonna 2014, kun Venäjä oli liittänyt Ukrainalle kuuluvan niemimaan itseensä. Hän puolusti vahvasti Krimin liittämistä Venäjään.

Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan syyttäjän univormussa esiintynyt Poklonskaja nousi etenkin japanilaisten keskuudessa internetilmiöksi, josta tehtiin animetyylistä fanitaidetta.

Venäjän hallinnon suosioon noussut Poklonskaja valittiin Venäjän duumaan vuonna 2016 valtapuolue Yhtenäisen Venäjän listalta. Hänen äänestyskäyttäytymisensä ja toisinaan voimakkaat lausuntonsa kuitenkin murensivat hänen asemaansa. Poklonskaja oli vuonna 2018 ainoa Yhtenäisen Venäjän kansanedustaja, joka äänesti presidentti Vladimir Putinin hallinnon epäsuosittua eläkeiän nostoa vastaan.

Kreml ei halunnut Poklonskajan hakevan enää jatkokautta duumassa tämän vuoden vaaleissa. Sen sijaan hän sai suurlähettiläspestin Kap Verdelle, joka on noin 550 000 asukkaan saarivaltio Afrikan länsirannikolla. Pesti vie hänet kauas venäläisen politiikan polttopisteestä.

Yhdysvaltain ja EU:n pakotelistalla Krimin-aikojensa takia oleva Poklonskaja sanoi Instagramissa, että nimitys on "suuri kunnia."

Poklonskaja on profiloitunut Venäjän viimeisen tsaarin, vuonna 1918 teloitetun Nikolai II:n ihailijana, ja on kantanut tämän muotokuvaa voitonpäivän paraatissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja