Sodan rampauttaman Ukrainan vaalien kärkiehdokas on poliitikkoa televisiossa näytellyt koomikko – tässä muut suosikit Euroopan turvallisuudelle tärkeän maan presidentiksi

Ukraina valmistautuu vaaleihin 1:53
Ukraina valmistautuu vaaleihin.

Ukrainalaiset tuntuvat olevan niin pettyneitä Petro Poroshenkon esitykseen presidenttinä, että he mielummin pestaavat maansa johtoon vaikka koomikon. Kaksivaiheisessa vaalissa on kaikkiaan 39 ehdokasta, joista 21 on riippumattomia.

Ukrainassa puolueita perustetaan usein kutakin vaalia varten ja maan puoluepoliittinen historia on ohut. Politiiikan epäperinteistä luonnetta kuvaa, että kärkiehdokas on poliitikkoa televisiossa näytellyt koomikko.

Mielipidetiedustelujen mukaan kärkiviisikko olisi tällainen:

1. Volodymyr Zelensky

Suosituin ehdokas on Volodymyr Zelensky 26 prosentin kannatuksella.

Zelensky, 41, ilmoittautui ehdokkaaksi viime vuoden lopulla, puoli vuotta sen jälkeen, kun hän oli kivunnut suosituimmaksi ehdokkuuden ennakkohuhujen siivittämänä.

Zelensky näytteli 2015 erittäin suositussa tv-komediassa "Kansan palvelija" Ukrainan presidenttiä. Sarjan tuotantoyhtiö Kvartal 95 perusti Zelenskyn ehdokkuudelle jo viime vuoden maaliskuussa puolueen nimeltä Kansan Palvelija – tv-sarjan mukaan.

Zelensky on opiskellut taloustiedettä Kiovan yliopistossa, hän on naimisissa ja kahden lapsen isä. Zelensky on Nato- ja EU-myönteinen, haluaa korostaa kansanäänestysten merkitystä kansallisessa päätöksenteossa ja haluaisi lopettaa Itä-Ukrainan sotatilan neuvotteluratkaisulla Venäjän kanssa.

Krimin palauttaminen edellyttäisi Zelenskyn mukaan vallanvaihtoa Venäjällä.

2. Petro Poroshenko ja Yulja Tymoshenko

Tiedustelujen kakkospaikan jakavat istuva presidentti Petro Poroshenko ja entinen pääministeri Julija Timoshenko, kumpikin noin 17,5 prosentin kannatuksella.

Poroshenko, 53, on tunnettu makeistehteilijana, mutta hänen rasitteenaan on kansalaisnäkemys siitä, että Poroshenko edustaa Ukrainan oligarkkeja ja korruptoitunutta valtaa.

Poroshenko suoritti asepalveluksensa Neuvostoliiton armeijassa, mutta oli häirikkö ja hänet passitettiin hetkeksi Kazhakstaniin. Poroshenko opiskeli taloutta ja lakia Kiovan yliopistossa, ja hänen opiskelukavereitaan oli muun muassa sittemmin Georgian presidentiksi noussut Mikheil Saakashvili.

Poroshenko toimi 2000-luvulla ulko- ja talousministerinä. Hän nousi Ukrainan presidentiksi Venäjän kriisin puhjettua kesällä 2014 ensimmäisellä kierroksella. Riippumattomalla Poroshenkolla ei ollut vaikeuksia maksaa presidentinvaalien 90 000 dollarin arvoista osallistumismaksua.

​​​​​​​

Julija Timoshenko, 58, on näiden vaalien poliittisesti kokenein konkari, mutta myös monialaisin osaaja.

Ennen politiikkaa Timoshenko kouluttautui sekä insinööriksi että taloustieteilijäksi, ja aloitti työuransa Neuvostoliiton aikaisessa ohjustehtaassa Dnipropetrovskissa.

Neuvostoliiton kaaduttua Timoshenko sukuineen perusti videovuokraamoketjun, ja sen menestyttyä Timoshenko siirtyi Ukrainan energiateollisuuteen. 90-luvun kaaoskapitalismissa Timoshenko keräsikin jättiomaisuuden.

Timoshenko tuli politiikkaan alueensa parlamenttiedustajaksi 1996, ja kaksoisrooli liike-elämässä kohotti kulmakarvoja. Näinä vuosina valmistui myös talouspoliittinen väitöskirja.

2000-luvulla Timoshenko ja myöhemmin Venäjän myrkyttämäksi epäilty Viktor Yuschenko olivat keskeisiä presidentti Leonid Kuchman vastustajia niin sanotussa Oranssivallankumouksessa, kunnes riitautuivat. Timoskenko on toiminut myös Ukrainan pääministerinä ja on oman Isänmaa-puolueensa perustaja.

3. Yuriu Boyko ja Anatoliy Hrytsenko

Kolmospaikan jakavat 9,5 prosentin suosiolla riippumattomat Yuriu Boyko ja Anatoliy Hrytsenko

60-vuotias Boyko on kotoisin nykyään sotatantereena tunnetulta Donetskin alueelta. Hän on Moskovassa koulutettu kemian insinööri ja ollut koko elämänsä tekemisissä energiateollisuuden kanssa, ensin liike-elämässä ja sitten politiikassa, muun muassa energiaministerinä.

Boyko oli ehdolla myös edellisissä presidentinvaaleissa, mutta sai vain 0,19 prosenttia äänistä, joskin tuli valituksi parlamenttiiin. Boykon suosiota varjostaa arvelu läheisestä liikesuhteesta hämärämies Dmytro Firtashiin, joka ansaitsisi aivan oman lukunsa.

Hrytsenko, 61, on kärkiviisikosta selkeimmin sotilastaustainen. 22-vuotiaana Ukrainan ilmasotakoulusta valmistunut Hrytsenko oli ammattisotilaana eri tehtävissä 25 vuotta.

Toimittuaan muutaman vuoden Ukrainan hallinnon neuvonantajana Hrytsenko tuli politiikkaan presidenttiehdokas Viktor Yuschenkon ohjelmankirjoittajana ja kohosi parlamentista puolustusministeriksi. Pitkälti todellisena riippumattomana ehdokkaana Hrytsenko nauttii suosiota yli puoluerajojen.  

6. Oleh Lyashko

Kuudentena, noin 6 prosentin kannatuksella on entinen toimittaja, Radikaalipuolueen Oleh Lyashko.

Lyashko, 46, on maaseudun kasvatti köyhistä oloista. Hän kuitenkin ryhtyi lehtimieheksi 18-vuotiaana, ja jatkoi ammatissa nousten kriittisten julkaisujen päätoimittajaksi. Journalistin töidensä ohessa hän opiskeli lakitutkinnon.

Lyashko nousi politiikkaan ja parlamenttiin 2006 vaaleissa Julija Timoshenkon puolueessa. Riita puolueen kanssa johti eroon ja ensin Radikaalipuolueen jäsenyyteen ja myöhemmin puolueen haltuunottoon.

Lyashkoa voisi luonnehtia Ukrainan poliittisen järjestelmän kriitikoksi ja myös temperamenttiseksi toimijaksi. Lyashko nimitteli Boykoa parlamentissa "Kremlin agentiksi" saaden tämän raivoon: Boyko hyökkäsi Lyashkon kimppuun aikeenaan rökittää tämä pahanpäiväisesti.

Lue myös:

    Uusimmat