Yhteisiä lomia ja tytär Putinin kummilapsena – tämä tiedetään käsiraudoissa kuvatusta ukrainalaisoligarkista

Kuka on Ukrainassa pidätetty Viktor Medvedtshuk? – satojen miljoonien omaisuus ja läheiset välit Putiniin 1:45
Kuka on ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk? Katso video!

Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoi eilen tiistaina pidättäneensä ukrainalaisen oppositiopoliitikko Viktor Medvedtshukin. Häntä pidetään Venäjän presidentti Vladimir Putinin läheisenä ystävänä.

Venäjämielinen Medvedtshuk oli määrätty kotiarestiin epäiltynä maanpetoksesta, mutta karkasi Venäjän aloittaessa hyökkäyssodan Ukrainassa. Nyt hänet on saatu kiinni.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi eilen kuvan Medvedtshukista käsiraudoissa ainakin Telegramissa ja Instagramissa.

– SBU [Ukrainan turvallisuuspalvelu] suoritti erikoisoperaation. Hyvin tehty! Yksityiskohdat myöhemmin, presidentti kirjoitti kuvan yhteyteen.

Kuka Viktor Medvedtshuk oikein on?

Medvedtshuk on johtanut ja edustanut Ukrainan parlamentissa Kansan valinta -puoluetta, joka tunnetaan venäjämielisyydestään. Mies itse on kiistänyt puolueen olevan venäjämielinen, mutta silti puolue vaatii tiiviimpiä poliittisia ja taloudellisia suhteita Moskovaan.

Medvedtshukin kerrotaan hyödyntäneen suhteitaan Putiniin vakiinnuttaakseen itsensä yhdeksi Ukrainan vaikutusvaltaisimmista kulissien takana toimivista poliitikoista yli kolmen vuosikymmenen ajan.

Washington Postin mukaan yhteys Putiniin teki hänestä myös erittäin varakkaan miehen: Vuonna 2021 Forbes-lehti arvioi hänen nettovarallisuudekseen 620 miljoonaa dollaria.

Ennen poliittista uraansa Medvedtshuk oli liikemies, joka valmistui lakimieheksi Kiovan yliopistosta.

Kotiarestiin epäiltynä maanpetoksesta

Viime vuoden toukokuussa presidentti Zelenskyi julisti puheessaan, että Ukraina haluaa rakentaa valtion ilman oligarkkeja.

Samoihin aikoihin SBU teki kotietsinnän Medvedtshukin kotiin, jonka taustalla oli epäily tämän teot Venäjän hyväksi Krimillä.

Zelenskyin hallinto nosti Medvedtshukia vastaan syytteet maanpetoksesta ja kumouksellisesta toiminnasta Ukrainan valtiota vastaan, minkä seurauksena hänet passitettiin kotiarestiin Ukrainassa viime vuonna. Samalla Zelenskyi jäädytti Medvedtshukin jättivarallisuuden.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kutsui Medvedtshukiin kohdistuvia petossyytteitä noitajahdiksi. Putin sanoi, että se oli "täysin ilmeinen poliittisen kentän puhdistus", joka voisi muuttaa Ukrainan Venäjä-vastaiseksi.

Pian Venäjän aloittaessa hyökkäyssodan Ukrainassa, Medvedtshukin kerrottiin karanneen.

Läheiset suhteet Putiniin

Ukrainan hallinnon mukaan Medvedtshuk on Putinin hyvä ystävä. Putinin on kerrottu olevan Medvedtshukin tyttären kummisetä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Washington Post kertoo, että Medvedtshuk ja Putin ovat lomailleet yhdessä ja käyneet yhdessä katsomassa muun muassa Formula 1 -osakilpailuja. Heidän ystävyyssuhteensa on kestänyt yli 20 vuotta, jonka aikana Medvedtsuk on vieraillut Putinin kotona Moskovassa ja Sotshissa.

Putinin läheisten suhteiden vuoksi Yhdysvallat lisäsi Medvedtshukin pakotelistalleen jo vuonna 2014. Hänen on lisäksi epäilty toimineen Ukrainan aiemman presidentin Viktor Janukovytsin ja Putinin välikätenä.

Lue myös:

    Uusimmat