Mainos

Kreikka saa tarvitsemansa lainaerän – Orpo MTV:lle: Maan talous on kasvussa

Euromaiden valtiovarainministerit ja IMF ovat päässeet sopuun uuden lainaerän myöntämisestä Kreikalle.

Kreikka saa jo sovitusta kolmannesta lainaohjelmastaan 8,5 miljardin lainaerän. Maa tarvitsee rahan maksaakseen takaisin vanhoja lainojaan, jotka erääntyvät ensi kuussa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kuvaa sopua helpotukseksi. Euromaat olivat tyytyväisiä Kreikan tekemiin talousuudistuksiin, jotka ovat olleet vaikeita.

– Keskipitkällä aikavälillä Kreikan lainoja voidaan järjestellä suhteessa talouskasvuun. Jos kasvu on hyvää, laina-aikoja ei tarvitse pidentää. Jos se on heikompaa, lainaehtoja voidaan tehdä helpotuksia, Orpo sanoi MTV:lle. 

– Kreikka on tehnyt siltä vaadittavat toimet, kokonaisuudessaan 140. Kreikan talous on kasvussa, ja siellä asiat menevät parempaan suuntaan. 

Päätöstä uudesta lainaerästä vaikeutti se, että EU-komissio ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat olleet eri mieltä Kreikan lainataakan kestävyydestä. IMF on vaatinut euromailta uusia päätöksiä velkahelpotuksista, koska sen mukaan maa ei pärjää velkataakkansa kanssa.

Velkaehtoja ollaan helpottamassa, jos talous kehittyy heikosti, mutta helpotuksia ei tehdä, jos talouskasvu on suotuisaa.

IMF osallistuu ohjelmaan, mutta vain ehdollisesti. Rahallisesti valuuttarahasto osallistuu vasta sitten, kun se on varma Kreikan velkakestävyydestä.

Saksa ja Hollanti ovat olleet tarkkoja siitä, että IMF:n on osallistuttava ohjelmaan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja