Kreikan pakolaisleireillä karut oltavat: ”Hygieniasta johtuvat syyhyt ja ihosairaudet ovat arkipäivää”

7:45

Tällä hetkellä Kreikan saarilla arvioidaan olevan 40 000 pakolaista.

SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski kertoi MTV:n Uutisaamussa, että Kreikan saarien pakolaisleirit eivät pysty kantamaan niin paljon ihmisiä kuin mitä sinne on nyt tullut. Leirit on tarkoitettu paljon pienemmälle väkimäärälle, mikä on johtanut ihmisten majoittumiseen leirien ulkopuolelle.

– Pelkästään alkuvuoden aikana on tullut jo noin 4 000 pakolaista, Saarikoski kertoi.

Pääasiassa pakolaiset ovat tulleet Syyriasta ja Afganistanista.

Olot leireillä ovat karut: vessoja ei ole tarpeeksi, taudit leviävät. Parhaimmassa tapauksessa ihmiset pääsevät parakkeihin asumaan, mutta sielläkään ei ole tarpeeksi saniteettitiloja.

– Hygieniasta johtuvat syyhyt, hengitystieinfektiot ja ihosairaudet ovat arkipäivää. Sielläkin on talvi ja lämpötila lähentelee nollaa. Jokainen voi kuvitella, millaista on silloin asua teltassa, Saarikoski sanoi.

Kreikka pyytänyt EU:lta virallisesti apua pakolaiskriisiin. Suomen sisäministeri Maria Ohiasalo on esittänyt, että Suomi toisi oman osuutensa sieltä. Pääasiassa Suomeen tuotaisiin näillä näkymin lapsia ja nuoria.

Ruokajono kolme tuntia

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola vieraili Lesboksen Morian pakolaisleirillä.

Hän haastatteli leirillä asuvia, ja heidän mukaansa tilanne on todella hälyttävä.

– Suihkuun ja vessaan pitää jonottaa. Ruokaakin pitää jonottaa kolme tuntia. Joskus käy niin, ettei ole enää mitään jäljellä, ja silloin pitää nähdä loppupäivän nälkää, eräs leirillä asuva mies kertoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.