Lesboksen pakolaisleirillä asutaan saastan keskellä, suihkujonot satoja metrejä – MTV:n konkaritoimittaja: "Tämä on yksi karuimpia paikkoja, missä olen koskaan käynyt"

Lesboksen pakolaisleirillä kaoottinen tilanne: 40 000 ihmistä pakkautunut ahtaalle leirille – toimittajamme raportoi tapahtumien keskeltä 13:44

Kreikan saarten pakolaisleireillä asuu lähes 40 000 turvapaikanhakijaa, vaikka leirit on suunniteltu reilulle 5 000 ihmiselle.

Monet Välimeren yli tulevat turvapaikanhakijat pyrkivät Lesbokselle, koska se sijaitsee Turkin rannikon lähellä. Uusia tulijoita on päivittäin vähintään kymmeniä.

Leireillä asuvat perheettömät, alaikäiset turvapaikanhakijat nousivat keskusteluun tällä viikolla, kun sisäministeri Maria Ohisalo kertoi ministeriön selvittäneen Suomen valmiuksia ottaa alaikäisiä leiriltä Suomeen.

Lesboksen Morian pakolaisleirillä vierailee parhaillaan MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

– Tämä on yksi karuimpia paikkoja, missä olen koskaan käynyt, Piuhola sanoo.

Oliivilehto tai viidakko

Morian leirin ihmismäärästä ei ole vahvistettua tietoa, mutta sen arvioidaan olevan noin 22 000. 

Morian alkuperäisellä leirillä, joka aluperin rakennettiin reilulle 3 000 ihmisille, asuu nyt noin 8 000 ihmistä.

Alkuperäisen, suljetun leirin ympärille, levittäytyy nyt valtava, itsetehtyjen telttojen ja rakennelmien epävirallinen leirialue. Jotkut asukkaat kutsuvat sitä "oliivilehdoksi" tai ”viidakoksi”.

Epävirallisella alueella on arvioiden mukaan noin 15 000 ihmistä. Lesboksella on yhteensä 6 000 pakolaislasta, joista reilut tuhat on ilman huoltajaa.

Kaikki leirin asukkaat eivät ole rekisteröityneet viranomaisille.

Suihkuja ja vessoja hyvin vähän

Ahtaalle pakkautuneessa ympäristössä eläminen on käynyt tukalaksi: esimerkiksi suihkuja ja vessoja on hyvin niukasti, ja olosuhteet altistavat tautien leviämiselle.

Piuholan jututtaman leirin avustustyöntekijän mukaan suihkujonot olivat eilen useiden satojen metrien mittaisia. Jokaiselle suihkussa kävijälle annettiin viisi minuuttia aikaa. Suihkuun saakin tyypillisesti jonottaa peräti kolme tuntia.

Sama ongelma on myös vessojen kanssa. Vessojen vähyys on johtanut siihen, että ihmiset asuvat Piuholan mukaan käytännössä sotkun ja saastan keskellä. 

Piuhola näyttää ja kuvailee olosuhteita leiriltä MTV Uutiset Liven lähetyksessä. Pääset katsomaan lähetyksen yllä olevasta ruudusta.

Lue myös:

    Uusimmat