Mainos

Kranaatit lentelevät, uhriluku kasvaa ja uusia iskuja odotetaan – poliisi huolissaan Malmön jengiläisten yhteenotoista

Ruotsissa rikollisjengien välienselvittelyt uhkaavat jo yhteiskuntarauhaa. Viimeisimpänä räjähti poliisiaseman edessä Malmön Rosengårdin kaupunginosassa.

Tällä kertaa poliisi onnistui pidättämään kaksi parikymppistä miestä. Useammin jengit kuitenkin selvittävät välejään ampumalla, eikä kukaan jää kiinni.

Tällä kertaa Malmön isku ei vaatinut uhreja, mutta suututti poliisin. Iskun uskotaan olleen kosto.

– Olemme päättäväisiä, emmekä anna iskun vaikuttaa toimintaamme, sanoi Malmön eteläisen alueen poliisipäällikkö Carina Persson tiedotustilaisuudessa.

Malmön poliisijohtaja Stefan Sinteusin mukaan isku kertoo siitä, että poliisi on onnistunut toimissaan.

– Valitettavasti voi kuitenkin olla, etteivät iskut jää tähän, hän arvoi.

 

Väkivaltaa ympäri Ruotsia

Sinteus saattaa olla oikeassa. Viime aikoina Malmössä on paitsi räjäytelty niin myös ammuttu. Eikä muukaan Ruotsi ole säilynyt murhilta.

Hiljattain kranaatti räjähti Tukholman liepeillä Vårby gårdin metroaseman edustalla ja surmasi yhden henkilön.

Lisäksi poliisit näyttävät olevan kohteina entistä useammin. Poliisin kotitaloa on tulitettu Västeråsissa ja poliisiauto räjähti Malmössä. 

Kranaatit ovat tulleet mukaan kuvaan parin viime vuoden aikana. Ne ovat kulkeutuneet Ruotsiin lähinnä entisen Jugoslavian sotien jäljiltä. 

Jengiläisillä pitkät rikosrekisterit

Malmön poliisin mukaan tällä hetkellä noin 200 henkilöä on mukana neljässä, viidessä käynnissä olevassa konfliktissa Malmön alueella. Kaksi poliisitalon iskussa pidätettyä kuuluvat tähän 200 jengiläisen joukkoon.

Jengiläisten välienselvittelystä on kyse myös muualla maassa.

– Asialla ovat henkilöt, joiden koulukäynti on epäonnistunut, heillä ei ole työtä ja he ovat eläneet rikoksilla jo useamman vuoden. Tänä aikana he ovat nousseet korkealle rikollisten hierarkiassa, kertoo Sinteus.

Pidätetyt ovat 22-vuotiaita ja poliisille ennestään tuttuja. 

Yleensä jengiläisille on yhteistä 15-23-vuoden ikä ja kuitenkin jo kertynyt, mittava rikosrekisteri.

Uhriluvut kasvussa

Rikostilastoissa paljastuu karu näkymä. Vuonna 2017 Ruotsissa kuoli ampumisten seurauksena yli 40 ihmistä. Luku on suurempi kuin milloinkaan aiemmin.

Tämä vuosi ei alkanut yhtään lohdullisemmin. Malmössä ammuttiin kuolettavasti vain muutamia päiviä sitten. Poliisi löysi vainajan autosta.

Nuoren miehen veli oli ammuttu viime vuoden maalikuussa. Saman perheen kolmas poika säilyi hengissä huhtikuussa tapahtuneesta ammunnasta luotiliivin ansiosta.

Viime vuoden iskuissa loukkaantui 135 ihmistä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.