Ruotsin alamaailmassa käydään valtataistelua, ammuskeluissa kuollut jo useita: "Osa näistä aseista on sellaisia, jotka on tarkoitettu käytettäviksi sodassa"

MTV Tukholmassa: Rikollisjengien väkivalta on raaistunut 4:00

Ruotsissa on tapahtunut kuluneena syksynä useita ammuskeluja. Syksyn aikana pelkästään Tukholmassa on kuollut neljä ihmistä ammuskeluissa.

Katso yllä olevalta videolta MTV:n uutisraportti Tukholmasta väkivallasta

Poliisi tekee nyt hartiavoimin töitä, jotta väkivallan kierre saataisiin katkaistua.

– Rikollisilla on omat lonkeronsa. He tietävät jos jotain on meneillään ja useasti he valitsevat, että he hyökkäävät ennen kuin vastapuoli ehtii, poliisi Gunnar Appelgren sanoo Expressenissä.

Kaksi ammuttiin autoon

Viimeisin ammuskeluista tapahtui marraskuun 12. päivä Tukholman luoteispuolella Hallonbergenissä. Kaksi 21-vuotiasta miestä ammuttiin autoon avoimella paikalla. Tapausta tutkitaan kaksoismurhana.

Molemmilla uhreilla oli rikostaustaa. Toinen heistä on tuomittu ryöstöstä ja toinen on yhdistetty rikolliseen järjestöön Tukholmassa.

Ampumispaikalta pakeni kaksi ihmistä mopoilla kypärät päässään. Poliisi ei ole ottanut toistaiseksi ketään kiinni tapauksen vuoksi.

LUE MYÖS MTV:N RAPORTTI TUKHOLMASTA: Rikollisjengien väkivalta on raaistunut

Raha vaikuttaa taustalla

Poliisin mukaan Tukholmassa on tapahtunut tänä vuonna ammuskeluja kolmessa aallossa. Ensimmäinen aalto oli vuoden alussa, toinen viime kesänä ja kolmas nyt syksyllä.

Monet viimeaikaisista ammuskeluista Tukholmassa on yhdistetty jengien välisiin yhteenottoihin, jotka ovat jatkuneet jo pitkään. Poliisi on niistä hyvin perillä.

Viimeisimmän, kolmannen aallon ammuskeluissa kuvio on tosin erilainen kuin aiemmin.

Nyt ammuskelujen uskotaan liittyvän uusiin konflikteihin, joita ei ole Expressenin tietojen mukaan kartoitettu samalla tavalla kuin aiempia. Poliisin mukaan viimeisimpien ampumisten motiivit näyttävät liittyvän henkilökohtaisiin riitoihin ja valtataisteluihin.

– Kyse on valtakamppailuista, jotka voivat johtua rahasta tai siitä, että jonkun rikollisen kunniaa on loukattu. Raha vaikuttaa aina taustalla ja näiden tekijöiden vaikuttimena, Huddingen alueen poliisipäällikkö Manne Jönsson kertoo Expressenille.

Osa linkittyy järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Pelkästään Tukholmassa on tapahtunut tänä vuonna marraskuun puoliväliin mennessä yhteensä 92 ammuskelua, joissa on loukkaantunut 44 ihmistä ja kuollut 10.

Poliisin mukaan kaksi kolmasosaa ampumisista liittyy paikallisiin ryhmittymiin. Alle puolet tapauksista linkittyy järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

– Mikään ei viittaa siihen, että tämä olisi muuttunut viimeisen yhdeksän kuukauden aikana, poliisin analyytikko Sven Granath kertoo.

Viime vuonna ampumisia tapahtui Tukholmassa yhteensä 114, joissa kuoli 17 ihmistä ja loukkaantui 37 ihmistä.

Vuodesta 2016 luvut ovat hieman nousseet, koska silloin tapahtui 103 ammuskelua, joissa kuoli seitsemän ihmistä. Tuona vuonna 41 ihmistä loukkaantui.

Aseiden leviäminen huolestuttaa

Poliisipäällikkö Manne Jönsson on huolissaan siitä, että ammuskelut lisäävät yleisesti väkivaltaa sellaistenkin ihmisten keskuudessa, jotka eivät ole ennestään rikollisia.

– On olemassa riski, että nuoret ja paikalliset pikkurikolliset ottavat mallia näistä todella rikollisista verkoista, ja he yrittävät saada myös itsensä rikolliselle kartalle. Riski on vielä suurempi, kun sen yhdistää siihen tosiasiaan, että aseita on helposti saatavilla, Jönsson sanoo.

Poliisin ensisijainen prioriteetti onkin yrittää saada laittomia aseita pois kaduilta ja estää niiden leviämistä. Se on yksi tärkeimmistä keinoista hillitä väkivaltaa.

Suuria asetakavarikkoja

Poliisi löysi hiljattain Botkyrkasta Tukholman lähistöltä autotallista kuusi automaattiasetta, pistooleja, käsikranaatteja, äänenvaimentimia ja ammuksia. Aseiden lisäksi poliisi on myös takavarikoinut suuren määrän huumeita ja luksuskelloja, joiden arvo on yhteensä noin 800 000 kruunua.

Tämän vuoksi neljää ihmistä vastaan on nostetty syytteet muun muassa törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Keväällä poliisi puolestaan teki suuren asetakavarikon eteläisessä Tukholmassa. Tuolloin löydettiin 37 asetta, joista 13 oli automaattiaseita.

– Osa näistä aseista on sellaisia, jotka on tarkoitettu käytettäviksi sodassa, tutkija Jonas Lindberg sanoo Expressenissä.

Lue myös:

    Uusimmat