Kovia paljastuksia – Venäläisurheilijoiden dopingin käyttöä peiteltiin Helsingin MM-kisoissa: "Toiminta oli samanlaista kuin Neuvostoliitossa"

Asiantuntija: Huippu-urheilusta tulee aiempaa puhtaampaa 2:04

Venäjän valtiojohtoisesta dopingista paljastuksia tehnyt Grigori Rodtshenkov on kertonut lisää yksityiskohtia maan urheilijoiden kiellettyjen aineiden käytöstä. Rodtshenkov muun muassa varmisti, etteivät urheilijat jäisi Helsingin MM-kisoissa kiinni dopingista.

Pääkuvan videolla Suomen urheilun eettisen keskuksen Pekka Rauhala kertoo uskovansa, että huippu-urheilusta on tulossa aiempaa puhtaampaa.

Yhdysvalloissa maanpaossa oleva Rodtshenkov kertoi tanskalaislehti Ekstrabladetin haastattelussa yksityiskohtia muun muassa Helsingin MM-kisojen dopingista. Hän antoi haastattelun lehdelle salaisessa paikassa ja poseerasi kuvassa kommandopipo päässä. 

Rodtshenkov aloitti Moskovan dopinglaboratorion johdossa vuonna 2005 ja oli mukana vuosikymmenen. Venäläinen valittiin tehtävään, sillä hänellä oli kymmenen vuoden kokemus jo neuvostoaikojen dopingista.

– Minulla oli kokemusta kaikista niistä menetelmistä, joilla taistelimme suurimpien kilpailijoidemme eli DDR:n ja USA:n urheilijoita vastaan, hän kertoi tanskalaislehdelle.

Rodtshenkovin toivotti tervetulleeksi laboratorion entinen johtaja ja talviolympialaisten dopingiin liitetty Nikolai Dormanov. Kaksikko teki yhteistyötä muun muassa Helsingin yleisurheilun MM-kisojen eteen.

Rodtshenkov sai työstään muhkean palkkion.

– Minun piti varmistaa, etteivät urheilijat käryäisi dopingista Suomessa. Sain aluksi palkkioksi kolme miljoonaa dollaria vuodessa.

Dopingin käyttö maajoukkueessa oli hyvin tiedossa. 

– Hän (Dormanov) tiesi, että maajoukkueessa urheilijoilla on dopingvalmentajia ja dopingin kaikki muodot olivat vailla kontrollia. Tiesimme, että urheilijat käyttävät dopingia, mutta emme tienneet kuka käyttää ja mitä.

Tähtien käryt salattiin

Vancouverin olympialaiset vuonna 2010 menivät Venäjältä heikosti. Rodtshenkovin mukaan mahalaskun jälkeen dopingkäryjen salaaminen oli Venäjällä härskiä. Dopingpaljastaja toimi yhdessä varaurheiluministeri Juri Nagornikhin ja tämän avustajan Natalia Zhelanovan kanssa.

Vähemmän tunnettujen urheilijoiden käryt julkaistiin, tähtien salattiin. 

– Raportoin Zhelanovalle, kun joku antoi positiivisen näytteen. Hän otti yhteyttä Rusadaan (Venäjän antidopingtoimikunta), kysyi näytteen numeron ja urheilijan nimen. Se jälkeen hän otti yhteyttä lajiliittoon kysyäkseen, oliko kyseessä lupaava urheilija. Jos urheilija oli, näytteellä ei ollut merkitystä.

Resurssit eivät myöskään olleet ongelma. Eri lajien liitot tukivat Rodtshenkovin johtamaa laboratoriota avokätisesti, ja painonnostoliiton puheenjohtaja Nikolai Parhomenko oli yksi innokkaimmista.

– Hän lupasi minulle kaiken mahdollisen rahan ja uusimmat tarvikkeet dopingiin, jos painonnostajat eivät jäisi kiinni.

Dopingaineita sekoitettiin alkoholiin

Moskovan laboratoriossa vlamistauduttiin muun muassa vuoden 2012 Lontoon olympialaisiin ja muihin suuriin kilpailuihin tekemällä tuhansia testejä vuodessa. Rodtshenkov valmisti ennen Lontoon kisoja kiellettyjen aineiden triplacocktailin, joka sekoitettiin alkoholiin.

Miehet joivat viskiä, naiset martineita. Rodtshenkovin mukaan moni venäläinen olympiamitalisti nautti cocktailin ennen kisoja.

– Olen pahoillani siitä. Olin siinä mukana, mutta minulla ei ollut vaihtoehtoja.

– Jos olisin tehnyt periaatepäätöksen ja taistellut dopingia vastaan, ihmiset olisivat nauraneet ja olisimme menettäneet rahoituksen. Toiminta oli samanlaista kuin Neuvostoliitossa.

Rodtshenkov on puhunut viime vuosina paljon Venäjän dopingkulttuurista. Hän oli mukana suoratoistopalvelu Netflixin Icarus (suomeksi Käry) -dokumentissa ja auttoi paljastamaan muun muassa Lontoon olympialaisten dopingia. Wada julkaisi vuonna 2016 raportin, joka johti venäläisurheilijoiden kilpailukieltoon Rio de Janeiron olympialaisissa.

Syy Rodtshenkovin maanpakoon on ymmärrettävä, sillä venäläiset antidopingtoimijat Vjatsheslav Sinev ja Nikita Kamajev kuolivat vuonna 2016 hämärissä olosuhteissa.

Lue myös:

    Uusimmat