Suomessa ei ole määritelty valtakunnallista pakkasrajaa ulkotöille. Tämä liittyy siihen, että lämpötilan lisäksi pakkasen purevuuteen vaikuttavat tuuli ja kosteus.
Fyysisten ulkotöiden pakkasrajana pidetään yleensä 20 asteen pakkaslukemaa. Ulkotyöt voivat estyä myös koneiden vuoksi: koneiden ja autojen käytölle saattaa olla määritelty 25 asteen pakkasraja.
Rakennusalalla sääeste voidaan määritellä työmaakohtaisesti. Rajaksi saattaa olla sovittu esimerkiksi 15 tai 20 pakkasastetta. Erään työmaasanonnan mukaan "kakkosella se alkaa ja nenä on virallinen mittari".
Myös metsäalalla on mahdollista tarvittaessa sopia pakkasraja.
Kilpahiihdossa pakkasrajana pidetään yleensä noin miinus 20:tä astetta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Välitunnit opettajan harkinnalla
Koulujen pakkasraja ulkosalla vietettäville välitunneille on yleensä miinus 20 ja 25 asteen välillä, joissakin kouluissa kuitenkin miinus 15 astetta.
Käytännössä opettaja katsoo, onko sää sellainen, että ulos voi mennä. Toimintaa säätelee perusopetuslain turvallisuuspykälä. Kouluilla on myös omia ohjeita ja sääntöjä, joissa saattaa olla määriteltynä tarkka pakkasraja.
Entä kuinka kovalla pakkasella vauvan voi nukuttaa ulkona? Moni neuvola antaa rajaksi 10 pakkasastetta, mutta osassa perheitä vauva nukutetaan ulkona vielä 15 asteen pakkasella.
Kylmä ja kuiva pakkasilma supistaa ylähengitysteitä, joten siinä mielessä vauvan ulkona nukuttaminen ei ole suositeltavaa kovalla pakkasella. Lapsi nukkuu ulkona pidempään kuin sisällä, mutta kylmällä säällä ulkounia voi lyhentää.
Vauvanvaunujen pohjalle on tärkeä laittaa eristykseksi esimerkiksi lampaantalja, ja on syytä muistaa lapsen kerrosvaatetus.