Tuuli voi tehdä pienestäkin pakkasesta erittäin purevan – meteorologi selittää, milloin pakkanen voi tuntua jopa 20 astetta mittarilukemaa kireämmältä

Tuuli tekee pakkasesta purevamman – meteorologi selittää, milloin pakkanen voi tuntua jopa 20 astetta mittarin näyttämää lukemaa kireämmältä 2:48
Näin tuulen vaikutus näkyy siinä, miten pakkanen tuntuu iholla. Katso videolta, miten tuulikerroin vaikuttaa!

Miksi ilma toisinaan tuntuu hyvinkin kylmältä, vaikka lämpömittari näyttää maltillisia lukemia? MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi havainnollistaa, miten radikaalisti tuuli voi vaikuttaa pakkasen purevuuteen.

– Yli –35 asteen purevuuslukemiin päästäisiin tilanteessa, jossa maanpinnassa olisi yli 25 pakkasastetta ja tuuli puhaltaisi vaikkapa 7 tai 10 metriä sekunnissa, Rintaniemi sanoi esitellessään pakkasen purevuustaulukkoa Viiden jälkeen -ohjelmassa aiemmin tällä viikolla.

Tuulen vaikutus pakkaseen korostuu kuitenkin selvästi alhaisemmissa lämpöasteissa. Tämä johtuu siitä, että kun kireitä pakkasia esiintyy, tuuli on tyypillisesti heikkoa.

– Pakkasen purevuustilanne syntyy esimerkiksi silloin kun pakkasta on 15 astetta ja tuulta on 4–7 astetta sekunnissa. Silloin pakkasen tuntuun voi lisätä jopa 10 astetta ja se voi tuntua samalta kuin –23 tai –25 astetta. 

Kriittisin paikka on, kun pakkasen tuntu on yli 20 astetta

Entä miten helposti pakkasessa syntyy paleltumisvammoja? Rintaniemen mukaan yleisimmin paleltuminen syntyy, kun pakkasen tuntu kiristyy yli 20 asteeseen.

– Periaatteessa paleltuma voi syntyä missä tahansa pakkaslukemassa, jos siinä oleskelee riittävän pitkään. On kuitenkin havaittu, että kriittisin paikka on silloin, kun pakkasen tuntu on yli 20 astetta.

– Silloin fysiologia ei pysy mukana ihon lämmittämisessä ja paleltumia voi syntyä hyvin lyhyessäkin ajassa. 

Rintaniemi kehottaa tuntuvassa pakkasessa ulkoilevia suojautumaan asiankukaisin vaattein, mutta antaa myös hyödyllisen neuvon lämpimänä pysymiseen. 

– Omalla asennollakin voi vaikuttaa paljon. Jos joutuu olemaan paikallaan tai on vaikka kävelemässä ulkona, kannattaa valita, että selkä on sinne päin, missä tuulee. 

Paleltumia paras hoitaa kädenlämpöisellä vedellä

Entä, jos paleltumisvamma kuitenkin pääsee syntymään? Kaiken a ja ö on nopea lämmitys ja yksi konsti on ylitse muiden. 

– Sisätilaan heti ja lämmintä vettä päälle, sellainen +40-asteinen vesi on todettu parhaaksi. Ei kannata käyttää mitään tulen kajoa, koska siinä on vaara, että tunto on hävinnyt paleltunessa kohdassa ja sen polttaa.

– Paleltunut kohta, vaikka käsi, puoleksi tunniksi kädenlämpöiseen veteen. Jos sillä ei tepsi, sitten kannattaa hakeutua lääkäriin, Rintaniemi linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat