Mainos

Kovat keinot käyttöön rötöskierteen katkaisemiseksi? – Kansanedustaja, ex-poliisi Kari Tolvasen raju ehdotus: Nuori viranomaisten haltuun pariksi päiväksi

8:30

Etnistä nuorisojengiä epäillään useista rikoksista Helsingissä. Katujengit ovat ilmiönä tulossa myös Suomeen, varoittaa poliisissa työskennellyt kokoomuksen kansanedustaja.

Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) sanoo, että Suomi tarvitsee lisää keinoja puuttuakseen nuorison jengiytymiseen.

Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan Helsingin poliisi tutkii etnisen katujengin tekemiä useita rikoksia, kuten kiristystä ja ryöstöjä. Tolvanen vetoaa, että nyt on tehtävä toimia sen eteen, ettei ongelma laajene Suomessa.

– Olen aina sanonut, että kaikki paha suuresta maailmasta tulee tänne Suomeen myöhemmin ja pienempimuotoisena. Meille on tullut huumeet, väkivalta, järjestäytynyt rikollisuus, kunniaväkivalta ja kouluampumiset. Etniset katujengit tulevat meille, mutta on tehtävä päätös siitä, missä laajuudessa me tulemme ne tänne ottamaan, Tolvanen vetoaa.

Rikoskierre katki

Tolvasen mukaan maassa on kehitetty hyviä pehmeitä keinoja, kuten varhaiseen puuttumiseen tarkoitettu Ankkuri-toiminta. Nykyisin tiedonvaihto eri tahojen, kuten poliisin ja sosiaaliviranomaisten välillä on helpompaa.

Tolvanen kuitenkin sanoo, että lisäksi tarvitaan järeitä toimia, jotta nuoren rikoskierre saadaan katkaistua.

– Minua hätkähdyttää se, että nuoret saattavat tehdä hyvinkin paljon rikoksia, vakavia rikoksia. Heitä paijataan, he saavat sakkoja tai ehdollista tuomiota, sitten tuleekin joku vakavampi juttu ja kova kakku. Sehän ei voi olla näin, vaan rötöstelevä nuori pitää pysäyttää mahdollisimman aikaisin.

Varoittavat esimerkit

Tähän Tolvanen ehdottaa ratkaisua: ottaa nuori viranomaisten haltuun pariksi päiväksi.

– Katsotaan hänen perheensä tilanne, kouluongelma, päihdeongelma ja tehdään kokonaisvaltainen kartoitus.

– Ehkä joku vanha linnakundi tulee kertomaan, että mitä se rosvon elämä on.

Tolvanen on toiminut aikaisemmin Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajana.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja