Kovakuntoinenkin hengästyy portaissa – tästä se johtuu!

Reippaasti rappusia kipuavan puuskutus ei ole suinkaan välttämättä merkki surkeasta kunnosta, Kunto Plus -lehti muistuttaa.

Hissiä ei näy eikä kuulu, ja kiire painaa. Pakko mennä rappusia. Perille päästyä henki ei tahdo enää kulkea – ja sitä oli luullut olevansa ihan hyvässä kunnossa!

Rappusten kipuaminen reippaaseen tahtiin saa melkeinpä jokaisen puuskuttamaan, vaikka kunto olisi kohdallaan. Mutta miksi rappusten nouseminen hengästyttää kovakuntoistakin?

Rankat rappuset

Portaissa puuskutus ei siis välttämättä suinkaan johdu huonosta kunnosta.

Kun portaiden juurella teet päätöksen lähteä pinkomaan niitä ylös, aivosi lähettävät elimistöllesi viestin hillitä hengittämistä, jotta kaikki keskittyminen voidaan suunnata edessä olevaan tehtävään.

Samaan aikaan, kun lihasten hapen kulutus nousee, hapen saanti hetkellisesti vähenee, kun hengitetään vähemmän. Tällöin veressä olevan hapen määrä laskee merkittävästi.

Kun tehtävä on suoritettu – eli portaat noustu – aivot havaitsevat matalan happipitoisuuden ja lähettävät uuden viestin, jonka myötä hengitys kiihtyy hapen saannin lisäämiseksi.

Miksi näin?

Hengittämisen pysäyttäminen portaisiin lähtiessä johtuu siitä, että kyseessä on tarkkuutta ja keskittymistä edellyttävä suoritus. Sama refleksi saa hengityksen lakkaamaan esimerkiksi aseella ammuttaessa tai tikkaa heitettäessä. Sen tarkoituksena on minimoida kehon ylimääräinen liike ja varmistaa, ettemme kompuroi portaissa tai ammu ohi maalin.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Kunto Plus -lehden kanssa.

Muita Kunto Plus -lehden artikkeleita:

Onko lenkki viikossa parempi kuin ei mitään?

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko suosittelee vähentämään työtuolin ja hissin käyttöä työpaikoilla.

Lue myös:

    Uusimmat