Koululaisille hankitaan pikatestejä miljoonamäärin – Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja kertoo, mikä projektissa on "sangen haastavaa"

6:26
Suomeen hankitaan miljoonamäärin kotitestejä koululaisille – tämä projektista tiedetään nyt.

Huoltovarmuuskeskus on keskustellut tänään työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa mittavista pikatestihankinnoista. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan mukaan logistiikka on yksi projektin suurimmista haasteista.

Hankintojen suunnittelu liittyy hallituksen koronaministerityöryhmän perjantaiseen ilmoitukseen, jossa se suositteli perusasteen ja toisen asteen oppilaiden koronatestaamista kahdesti viikossa.

– Vielä emme ole tehneet päätöstä, emmekä varsinaista linjausta. Keskustelu jatkuu vielä ja pyrimme täsmentämään asian kokonaisuutta. Olennaista on se, että odotamme vielä tietoa siitä, pystytäänkö pikatestejä tehokkaasti ja fiksusti hyödyntämään kouluissa, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Se miten koulut pystyvät hyödyntämään testejä vaikuttaa myös suunniteltavaan tilausmäärään.

– Uskon että viimeistään huomisen aikana sosiaali- ja terveysministeriön puolelta asiaan saadaan vielä lisäselvennyksiä. Kyse ei todennäköisesti ole yhdestä hankintapäätöksestä, vaan useista erillisistä hankinnoista.

"Kokemusta on kertynyt paljon"

Huoltovarmuuskeskus on koronaepidemian aikana joutunut vastuulliseksi suojavarustehankinnoista. 

– Sitä kautta meille on kertynyt erittäin paljon kokemusta niin markkinatilanteesta kuin kiireellisistä yleisimmistä hankinnoistakin. Pyrimme ainakin tukemaan pikatesteihin liittyvien hankintojen toteuttamista.

Yhteistyöhön saattavat myöhemmin liittyä kunnat, mutta Huoltovarmuuskeskuksella on aluksi keskeisin rooli hankinnoissa.

"Tarve on iso"

Pelkästään peruskouluissa Suomessa on tällä hetkellä yli puoli miljoonaa oppilasta. Testejäkin tarvittaisiin siis miljoonamäärin – mikäli suunnitelma kahdesta viikoittain jaettavasta testistä toteutuu.

– Tarve on iso. Viikkotasolla puhutaan hyvin merkittävistä määristä – minimissään varmaan miljoonasta kappaleesta ainakin. Voi olla että luku on isompikin. Riippuu tietysti siitä määrittelystäkin, että mitä koululaisryhmiä tähän on tarkoitus sisällyttää.

Tällaisiin kysymyksiin Huoltovarmuuskeskus odottelee vielä vastausta sosiaali- ja terveysministeriöstä.

– Sitä kautta tähänkin saadaan selkeys.

Logistiikka on "sangen haastava kysymys"

Alustavat selvitykset testien saatavuudesta ovat koskeneet markkinatilannetta ja ennakkoarviota aikataulusta. Suurien määrien hankinta tulee kestämään Känkäsen arvion mukaan useita viikkoja.

– Logistiikan järjestely on kyllä oma sangen haastava kysymyksensä, koska tässä puhutaan niin monesta eri kohteesta ympäri Suomea. Uskon kyllä että lähipäivinä tämäkin asia selvenee lisää.

Hankinnoille on luonnollisesti myös asetettava hintalappu, mutta sen suuruudesta ei vielä ole tietoa.

– Isompia määriä kerrallaan ostamalla, voidaan hankintaa toteuttaa kustannustehokkaasti. Kyllä tässä miljoonaluokan hankinnasta joka tapauksessa on kysymys.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja