Mainos

Koulukiusaaminen kuohuttaa lukijoita: "Karseimmillaan koulu on kidutushuone"

Koulukiusaamiseen kyllästyneen äidin mielipidekirjoitus on herättänyt vilkasta keskustelua MTV Uutisten Facebook-sivulla.

Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa äiti kysyy, miksi viranomaiset edelleen puuttuvat kiusaamiseen niin huonosti ja peräsi päättäjiltä tahtoa koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi.

Myös suurin osa MTV:n lukijoista kaipasi tiukempaa puuttumista kiusaamiseen. Useat näkivät koulukiusaamisen saavan alkunsa kotoa.

”Jokainen kiusaaja kertoo teoillaan kodistaan ja kasvatuksestaan. sieltä se kaikki lähtee. kiusaajalla se ongelma on,mutta kiusattu kärsii seuraukset hänen pahasta olostaan ja heikosta itsetunnostaan.”

”Opetus alkaa kotona. Hävetkää vanhemmat jonka lapset ovat kiusaajia!”

”Täällä fb:ssä saa lukea päivittäin koulukiusaajien vanhempien nerokkaita ajatuksia. Jos ihmiset vakavissaan uhkailee pakolaisia niin ei lainkaan hämmästytä, etteivät heidän lapsensa ymmärrä käyttäytyä kauniisti muita kohtaan. Ehdotan koulukiusaajien rangaistukseksi kiusaajien vanhemmille erilaisuudensietokoulutusta. Jos ei helposti aukene, mitä tarkoitan niin pikku vilkaisu mv-lehden artikkeleihin ja niitä kannustaviin kommentteihin valottaa asiaa. Jos vanhemmat katsoo oikeaksi diskriminoida ihmisiä ulkonäön, sukupuolen, etnisen taustan ja uskonnon takia, niin miten ihmeessä kuvittelette heidän lapsiensa ymmärtävän paremmin. Kaikki alkaa itsestä. Omaa käytöstäsi voit muuttaa. Katso siis peiliin ja mieti mitä sanot pakolaisista, köyhistä, eri rotuisista, sukupuolivähemmistöistä jne. Jopa Suomen suosituin kirosana on sukupuolisen syrjinnän ilmaus. Siitäkin kannattaa puhua lastensa kanssa.”

”Osittain varmaan kiusaaminen nykysin johtuu et muksuille ei saa enää sanookka mitään tai ne vetää sut oikeuteen. Vanhemmat tulleet entistä välinpitämättömimmiks ja tenavien touhut ei kiinnosta pätkääkään. Kasvatus persiillään. Väkivaltaa en kannata mut kyllä tenaville pitää jo kotona opettaa ne säännöt ja pistää siellä asiat tärkeysjärjestykseen.”

"Opettajat eivät uskalla puuttua"

Osa näki yhä ongelmia myös siinä, miten kiusaamiseen puututaan kouluissa. Esimerkiksi se, että kiusattu joutuu usein vaihtamaan koulua kiusaajan sijaan nähtiin ongelmana.

”Kiusaajalle monoa eli siirto toiseen kouluun. Kiusattavan eli uhrin tehtävä ei ole väistyä. Kunpa aikuisilla (opettajat & rehtorit) olisi rohkeutta toimia noin. Riippumatta kiusaajan vanhempien yhteiskunnallisesta asemasta.”

”En ole varma mitä rangaistavuudella oikein tarkoitetaan, luulisin eväät olevan käsissä jo asiaa käsittelevissä elimissä, kuten koulu, kuraattorit jne. Jostakin syystä kyseiset tahot eivät ota asiasta vastuuta - vai mistä on kysymys? Kaduntallaajalle on jäänyt kuva kiusaajasta, joka jatkaa ja jatkaa kiusaamistaan, uhrien vaihtaessa koulua tai alistuen uhrin asemaan.”

”Kiusaaminen on vakava rikos. Kiusaajat yleensä huonovointisia nuoria jotka tarvitsevat pikaista mielenterveyshoitoa, ja usein myös koko heidän perheensä. Opettajat eivät uskalla puuttua.”

”Kodeissa ei lapsia saa pahoinpidellä, mutta miksi se on kouluissa sitten sallittua? Ei voi ymmärtää. Karseimmillaan koulu on kidutushuone jossa on viruttava 9 vuotta, jotkut lapset/nuoret siinä sitten tappaa itsensä ym. Toisaalta koko riesastahan pääsee jos siirtyy kotiopetukseen, mutta kuinka monella on siihen mahdollisuutta.”

”En tiedä, että mikä olisi ratkaisu näihin, mutta yleensä lapset/nuoret ovat samoilta alueilta ja kiusaajan rankaiseminen oikeusteitse esim. sakoilla tai kiusaajan siirtäminen toiseen kouluun vain tarkoittaa isolla todennäköisyydellä kostoa kouluajan jälkeen eli uhri kärsii lisää. Ratkaisun pitäisi olla sellainen, että kiusaaminen loppuu ja uhri ei kärsi lisää eikä toisinpäin

”Omasta mielestäni suurin ongelma kiusaamisen kitkemisessä on se, että sen esiintymistä ei oikeasti edes haluta myöntää....ei sen kummemmin koulun taholta kun julkisen terveydenhuollonkaan - - Tällä hetkellä kun oppilas jää pois koulusta kiusaamisen takia, ei tätä (kiusaamista) kirjata syyksi pois jäämiseen, vaan syytä aletaan etsiä ko.oppilaan omasta persoonasta. Oppilaassa täytyy olla itsessään jotain "vikaa" eli hänen täytyy alistua toinen toistaan ahdistavimpiin tutkimuksiin ja haastatteluihin, joissa tätä syytä (oikeutusta koulusta pois jäämiseen) etsitään. Syyksi koulusta pois jäämiseen ei siis riitä se, että oppilas kokee olonsa turvattomaksi koulussa nimen omaan KIUSAAMISEN takia, syy pitää löytyä oppilaasta itsestään. Sairasta ? Myös termi "kiusaaminen" pyritään jättämään kummasti kaikista vähänkin virallisista dokumenteista pois ja se korvataan esimerkiksi sellaisilla ympäripyöreillä lauseilla kun, että oppilas on jäänyt pois koulusta "sosiaalisten" tai "henkilökohtaisten" ongelmien vuoksi, mutta vahingossakaan ei mainita, että syy olisi kiusaaminen.”

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.