"Koulujen uskonnonopetusta ei pitäisi vähentää"

Uskontotieteilijä Juha Pentikäisen mielestä uskonnolla on paikkansa myös modernissa maailmassa.

Kyllä Juha Pentikäinen sen myöntää: kirkko on menettämässä asemaansa Suomessa.

– Vielä uskonpuhdistuksen aikaan kansan liittäminen kristinuskoon oli nimenomaan kuningas Kustaa Vaasan sanelema taloudellinen ratkaisu. Jäsenuskollisuus on ollut kaikissa Pohjoismaissa 1900-luvun lopulle saakka huomattava, vaikka varsinainen uskonnollisuus onkin ollut vähäisempää. Kun kirkon jäsenmäärä vähenee, myös sen talous ja toiminnot supistuvat, Pentikäinen sanoo.

Monet tehtävät, joita kirkko ennen hoiti, ovat siirtyneet valtiolle.

– Esimerkiksi seurakuntien diakoniatyö on vähentynyt huomattavasti kuntien sosiaalitoimen myötä – vaikka on sen merkitys yhä suuri alueilla, jonne yhteiskunnan apu ei ehdi.

"Kirkon kannanotot homokeskusteluun olleet hyviä"

Pitäisikö kirkon sitten muuttua yhteiskunnan mukana? Suuren homokeskustelun jälkeen ihmiset ilmaisivat mielipiteensä asiaan "irtisanoutumalla jäsenyydestä" suurin joukoin.

– Uskonnon pohjana on aina tietty oppiperusta, mutta homokeskustelu nousi yhdestä tietystä tapahtumasta ja väittelystä. Mielestäni se symbolisoitui muutamaan henkilöön ja heidän artikulointiinsa, mikä ei kerro kirkon linjasta.

– Arkkipiispa Kari Mäkisen kannanotot asiaan ovat olleet hyvin perusteltuja ja rauhoittavia, Pentikäinen sanoo.

Koulussa pitää oppia eri uskonnoista

Pentikäinen uskoo, että uskontoa tarvitaan myös nykyään.

– On huolestuttavaa, jos esimerkiksi koulujen uskonnon opetusta todella ollaan vähentämässä: siellä opitaan erilaisia arvoja ja suvaitsevaisuutta, ei vain evankelisluterilaisuutta.

Ja vaikka Suomessa kirkon asema on heikentynyt, maailmanlaajuisesti uskonnoilla pyyhkii hyvin.

– Maailmalla on nyt eri uskontoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Uskonto ei siis ole kadonnut tai katoamassa, kenttä vain moninaistuu ja saa uusia muotoja, Pentikäinen selittää.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat