Koulu-uhkauksia tutkitaan viikottain Itä-Suomessa – "Voidaan viedä syyttäjälle, vaikka kirjoittaja sanoisi sen olevan vain läppää"

Itä-Suomen poliisi tutki koulu-uhkausta juuri ennen koulujen päättymistä toukokuussa, ja taas pari päivää koulujen alkamisen jälkeen elokuussa. Uhkauksia tutkitaan viikottain, Itä-Suomen poliisilaitos kertoo. 

Eniten uhkauksia esitetään yläkouluissa, mutta ilmiö on tuttu myös lukioissa ja ammattikouluissa, kertoo ylikonstaapeli Riku Aaltonen. Myös alakouluissa tutkitaan toisinaan uhkaustapauksia. 

Poliisilla on matala kynnys puuttua koulu-uhkauksiin. Aaltosen mukaan kaikki koulu-uhkaukset otetaan vakavasti ja selvitetään perinpohjin. Hänen mukaansa uhkauksen tekijä saadaan lähes poikkeuksetta kiinni.

Aaltosen mukaan suurin osa uhkauksista on "vain läppää" eli keppostelua. Niiden seuraukset ovat kuitenkin vakavia ja kauaskantoisia, ja ne usein tulevat nuorelle ja hänen huoltajalleen täytenä yllätyksenä. 

Seuraukset kauskantoisia

Uhkauksen tekijöiltä voidaan esimerkiksi takavarikoida tietokone ja puhelin tutkinnan ajaksi. Uhkauksesta jää aina tieto poliisille, ja poliisi jää seuraamaan ihmisiä, jotka uhkailevat eri viestintäkanavissa. 

Viime vuonna 17-vuotias poika oli toista viikkoa tutkintavankeudessa koulu-uhkauksen vuoksi. Hän sai lopulta Pohjanmaan käräjäoikeudessa 70 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen.

– On hyvä tiedostaa, että uhkaus voidaan viedä syyttäjälle syyteharkintaan, vaikka uhkauksen kirjoittaja sanoisi viestin olleen "vain läppää". Rikosnimike on niissä tapauksissa useimmiten laiton uhkaus, Aaltonen muistuttaa.

Poliisin lisäksi tieto uhkauksesta voi päätyä myös sosiaaliviranomaisille ja terveydenhuollon työntekijöille. Alaikäisen tekemistä uhkauksista kirjataan aina lastensuojeluilmoitus. 

Lue myös:

    Uusimmat