"Vain läpällä" tehtyjä koulu-uhkauksia jopa yksi päivässä – nuorille tuntuvia seuraamuksia

Koulu-uhkaukset työllistävät poliisia lähes päivittäin Itä-Uudellamaalla.

Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteen mukaan koulu-uhkausia esitetään lähes joka päivä. Eniten uhkauksia esitetään yläasteilla, mutta ilmiö on tuttu myös lukioissa ja ammattikouluissa, jonkin verran myös ala-asteilla.

Poliisin mukaan koulu-uhkan kaava on useimmiten seuraavanlainen. Nuori keksii omasta mielestään hauskan jutun ja kirjoittaa sen luokkansa sosiaalisen median ryhmään vitsillä.

Viestissä voi lukea, että "huomenna koulussa pamahtaa" tai "älkää tulko huomenna kouluun". Viestin oheen on liitetty kuva aseesta.

Harmittomaksi pilaksi tarkoitetulla heitolla on kuitenkin laajat ja kauaskantoiset seuraukset. Läpänheiton seurausten vakavuus tulee usein nuorelle ja hänen huoltajilleen täytenä yllätyksenä.

– Aina, kun kouluun kohdistuu uhka, poliisi lähtee selvittämään uhkauksen tekijää ja lähes poikkeuksetta saa sen selvitettyä. Kaikki uhkaukset otetaan vakavasti ja ne tutkitaan perinpohjaisesti, sanoo ylikonstaapeli Riku Aaltonen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta.

Uhkailija jää poliisin seurantaan

Vaikka nuori omasta mielestään viestii anonyymeissä sovelluksissa, viranomaiset käytännössä aina saavat järjestelmän ylläpitäjältä tiedot nuoresta.

Uhkauksen kirjoittajan henkilöllisyyden selvittyä, poliisi voi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen nuoren puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi. Tutkinta saattaa kestää useita viikkoja.

Uhkauksesta jää tieto poliisille ja poliisi jää myös seuraamaan henkilöitä, jotka ovat uhanneet kouluja eri viestintäkanavissa. Koulu voi myös antaa omat sanktionsa.

Näissä tilanteissa koululla tai oppilaitoksella on myös mahdollisuus puuttua oppilaan toimintaan erilaisin opetusjärjestelyin ja valvontaratkaisuin.

Oppilaan nettitunnukset voidaan esimerkiksi laittaa koululla lukkoon.

– Joskus sama henkilö uhkailee koulua uudestaan. Uhkaus voidaan viedä syyttäjälle syyteharkintaan kuitenkin jo vaikka heti ensimmäisellä kerralla, vaikka uhkauksen kirjoittaja sanoisi viestin olleen "vain läppää". Rikosnimike on niissä tapauksissa useimmiten laiton uhkaus, Aaltonen muistuttaa.

Koulu-uhkan selvittämiseen poliisi tarvitsee yhteistyötä myös sosiaalitoimen ja terveydenhuollon kanssa. Alaikäisestä lapsesta kirjataan lastensuojeluilmoitus. Joissain tapauksissa joudutaan nuori ohjaamaan terveydenhuollon viranomaisen arvioitavaksi.

Suurin osa nuorista tuomitsee koulu-uhkavitsit

Poliisin ennalta estävän toiminnan ja viranomaisyhteistyön tarkoituksena on katkaista nuorelta polku, joka mahdollisesti johtaa vakavan väkivaltarikoksen toteuttamiseen.

– Koska koulu-uhka on aina vakava tilanne, kehotamme vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa harmittomaksi tarkoitetun uhkailun seurauksista, toteaa Riku Aaltonen tiedotteessa.

Useimmiten tieto somekanavissa julkaistuista koulu-uhkaviesteistä tulee poliisin tietoon nuorilta, heidän vanhemmiltaan tai kouluilta.

– Kun olemme keskustelleet oppilaitoksissa nuorten kanssa, on selvinnyt, että useimmat nuoret tuomitsevat läppänä heitetyt koulu-uhkaukset jyrkästi ja pitävät niiden kirjoittelua typeränä toimintana. Harva pitää uhkaviestejä hauskoina juttuina.

– Muut nuoret ovat lisäksi näissä ilmitulleissa tapauksissa olleet hyvin huolissaan uhkauksen tekijän voinnista, ja he ovat kertoneet meille ajatelleensa, ettei uhkaajalla voi olla kaikki asiat hyvin, sanoo Aaltonen tiedotteen lopuksi.

Lue myös:

    Uusimmat