"Tämä on sinun syytäsi" – demokraattipoliitikko ripitti republikaanikuvernöörin kesken kouluampumisen tiedotustilaisuuden

Yhdysvalloissa on painittu pitkään aseisiin ja joukkoampumisiin liittyvän ongelman kanssa - muuttuuko mikään tämänkään verilöylyn jälkeen? 2:16
Video: Yhdysvalloissa on painittu pitkään aseisiin ja joukkoampumisiin liittyvän ongelman kanssa - muuttuuko mikään tämänkään verilöylyn jälkeen?

Texasissa vuosia Yhdysvaltain lisääntyvän aseväkivallan vuoksi kihissyt demokraattipoliitikko Beto O'Rourke ripitti osavaltiota järkyttäneestä kouluampumisesta osavaltion republikaanikuvernööriä Greg Abbottia.

Uvaldessa tapahtuneessa kouluampumisessa kuoli ainakin 19 lasta ja kaksi opettajaa. Lisäksi useat haavoittuivat, ja osa on kriittisessä tilassa.

O'Rourke keskeytti lehdistötilaisuudessa Abbottin puheen, osoitti kuvernööriä ja syytti, ettei tämä ollut tehnyt mitään vähentääkseen aseväkivaltaa.

–  Tämä on sinun syytäsi, O'Rourke julisti Abbottille.

Kuvernööri istui lavalla pöydän ääressä ympärillään lukuisia virkamiehiä, mukaan lukien osavaltion asemyönteiset republikaanisenaattorit Ted Cruz ja John Cornyn.

–  Tämä oli täysin ennustettavissa, kun päätät olla tekemättä mitään tämän osavaltion lasten eteen, O'Rourke jatkoi.

Demokraatti kertoi asettuneensa osavaltion lasten tueksi, jotta vastaavanlaiset tragediat voitaisiin jatkossa estää.

O'Rourken purkaus seurasi Abbottin kertomusta siitä, kuinka 18-vuotias asemies, jolla oli ollut "pahaa sydämessään" ampui omaa isoäitiään kasvoihin, riensi koululle ja avasi tulen luokassa ennen kuin sai itse surmansa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Tämä on kaikkien meidän syytämme, jos emme tee mitään"

Vuonna 2020 presidentin vaaleissa ehdolla olleen ja ensi vuonna Abbottin kuvernöörivaaleissa haastavan O'Rourken protesti suisti tapaamisen kaaokseen ja turvamiehet valmiuteen.

Abbott puolestaan istui pöydän ääressä kivikasvoisena.

Lavalta huudettiin O'Rourkelle ja väitettiin hänen toimivan sopimattomasti.

Kun demokraatti ei suostunut perääntymään, poliisi puuttui tilanteeseen ja puheet kovenivat.

–  Olet sairas paskiainen tullessasi tällaiseen tapahtumaan luodaksesi poliittisen ongelman, Uvalden pormestari Don McLaughlin kritisoi.

O'Rourke on esittänyt kritiikkiä myös aiempien joukkoampumisten jälkimainingeissa.

Esimerkiksi vuonna 2019 ampuminen ravisteli hänen omaa kotikaupunkiaan El Pasoa, jossa äärioikeistoampuja surmasi 23 ihmistä, joista monet olivat latinoja.

–  Miksi annamme tämän tapahtua tässä maassa? Miksi tämä tapahtuu tässä osavaltiossa vuosi toisensa jälkeen, kaupunki toisensa jälkeen, O'Rourke kysyi toimittajilta auditorion jätettyään.

–  Tämä on kaikkien meidän syytämme, jos emme tee mitään, hän sanoi.

O'Rourke: uhrien vanhemmat haluavat toimia

Demokraatti kertoi puhuneensa osalle tiistaisen ampumisen uhrien vanhemmista.

–  He haluaavat, että teemme jotain juuri nyt. Mutta jos hyväksymme tämän jatkossakin, on se meidän vastuullamme, se ei ole vain kuvernöörin syytä, hän jatkoi.

Kun häneltä kysyttiin, mitä voitaisiin tehdä, hän ehdotti ratkaisuksi muun muassa AR-15-tyyppisten kiväärien myynnin lopettamista Texasissa sekä yleisiä taustaselvityksiä.

Aseiden hankkimista on ehdotettu vaikeutettavan esimerkiksi taustaselvityksin.

Republikaanit ovat väittäneet, että on epäsoveliasta keskustella poliittisista askelista aselakiuudistuksiin liittyen heti ampumisen jälkeen. O'Rourke kertoi olevansa tästä jyrkästi eri mieltä.

Lue myös:

    Uusimmat