Koukussa voiteisiin? Saatat olla vain tapojesi orja

Käsirasvaa, huulirasvaa, kasvorasvaa, vartalovoidetta... Suomen monta vuodenaikaa ovat haasteellisia iholle ja rasvoja kuluu suuria määriä, mutta voiko erilaisista rasvoista olla riippuvainen?

Rasvoja kuluu erityisesti talviaikaan paljon kun pakkanen paukkuu ja iho kuivuu. Siitä, voiko ihoa rasvata liikaa, on monta mielipidettä. Ihotautilääkäreiden keskuudessa on koulukuntia joiden mukaan ihoa ei pidä rasvata liikaa sillä liiallisella rasvaamisella häiritään ihon omaa rasvantuotantoa.

Kosmetologi Susanna Kyntölä kuitenkin muistuttaa, että jokainen iho tarvitsee kosteutusta. Suomen neljä vuodenaikaa asettavat haasteita iholle ja rasvoja tarvitaan enemmän.

Kun ilma on kuiva, ihoa huutaa kosteutusta. Kyntölän mukaan iho voi jäädä rasvoihin koukkuun, ainakin talvella kun ihoa kiristää.

– Ehkä kyse on enemmänkin sitä, ettei siedä kiristävää tunnetta iholla. Ihoa voi siedättää mutta vaikka ihoa ei rasvaisikaan, tunne rasvan tarvitsemisesta pysyy.

Kyntölä kertoo taparasvaajista joilla on esimerkiksi tapana rasvata kädet kun istuutuu työpöydän ääreen tai sipaista huulirasvaa tietyin väliajoin. Huulirasva-addikteille löytyy netistä jopa oma sivusto.

– Tässä ei ole kyse siitä, tarvitseeko iho rasvaa vaan tämä on enemmänkin psykologinen juttu, ollaan tapojen orjia.

Rasvaa surutta

Kosmetologin näkökulmasta liiallisesta rasvaamisesta ei ole haittaa.

– Liikaa ei voi rasvata, mutta voi käyttää vääriä tuotteita, Kyntölä toteaa.

Kyntölä kertoo, että esimerkiksi kasvot tarvitsevat rasvaa vain aamulla ja illalla. Jos ihoa alkaa kiristää päivän aikana, on rasvaamisen tarve korvien välissä tai sitten käytössä on vääränlainen tuote.

Kuiva iho ei pysty säilyttämään omaa rasvaa ja se tarvitseekin sitä ulkopuolelta. Esimerkiksi atooppinen iho tarvitsee rasvaa kokoajan sillä kuiva iho tulehtuu helposti. Myös rasvainen iho tarvitsee voidetta sillä sekin kuivuu talvella. Jos epäpuhdasta ihoa ei rasvaa, syntyy kuivalle iholle herkemmin epäpuhtauksia.

Lue myös:

Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi @CyrilaCibulka

Lue myös:

    Uusimmat