Kotkan hiekkakuoppamurhasta syytetyt kieltäytyivät valheenpaljastuskokeesta poliisitutkinnassa – paikalla ollut nainen muistaa suuren kiven ja kovan huudon

0:39
Koiranulkoiluttaja löysi miehen ruumiin hiekkakuopalta Kotkassa – kahta miestä syytetään murhasta

Kotkan toukokuussa tapahtuneesta hiekkakuoppamurhasta epäillyt miehet olivat varsin vaitonaisia poliisitutkinnan aikana, mutta toinen pääepäillyistä päätyi lopuksi kertomaan, miten uhri hänen mukaansa tuli ammutuksi.

Kahta miestä syytetään murhasta ja toista heistä toissijaisesti törkeästä pahoinpitelystä ja avunnannosta murhaan. Tapauksessa koiranulkoiluttaja löysi miehen ruumiin hiekkakuopalta viime toukokuussa.

Autokuski kertoi tapahtumista

Tutkinnan aikana apuna olivat paikalla olleen naisen kertomukset, joka alkoi kertoa tapahtumista pääepäiltyjä aiemmin. Naista syytetään avunannosta murhaan tai toissijaisesti avunannosta törkeään pahoinpitelyyn.

Nainen kertoi, että päihteiden värittämän yhdessäolon yhteydessä tilanne oli jotenkin kärjistynyt, kun uhrin käteen tuli haava ja tämän käsi piti siksi sitoa. Jostain syystä tämän jälkeen lähdettiin autolla liikkeelle.

Naisen kertoman mukaan hän oli matkalla viemään miestä sairaalaan, mutta jommankumman pääepäillyn ohjeistuksesta he päätyivät Räskin hiekkakuopalle. Kysyttäessä hiekkakuopan maineesta paikallisten parissa nainen vastasi, että paikka on sellainen, jolla niin sanotusti uhkaillaan.

– Eli sinne uhataan viedä. Sellaisia legendajuttuja, että joku viedään sinne ja opetukseksi annetaan turpiin.

Kiven pitely porautui mieleen

Kun paikalle päästiin, muuttui tilanne hänen mukaansa vieläkin vakavammaksi, vaikka tapahtumien kulku jäi kuvauksessa epäselväksi.

– Huutoa kaikin puolin ja verta tuli hirveästi. [Pääepäillyt ja uhri] ja minä huusimme. Ei mitään lauseita vaan pelkkää huutoa. Kun näin ison verilammikon, [miehet] olivat jo kävelemässä sitä pienempää tietä kohden, hän muistelee.

– Kun olin auton oikealla puolella, eli toisella puolella kuin hiekkakuoppa, näin [toisen epäillyn] pitelevän kaksin käsin yläpuolellaan isoa kiveä. Se jäi mieleeni enkä ole havainnut mitä muuta sillä hetkellä tapahtui. Kun näin [miehen] ja kiven, käänsin katseeni pois sieltä, nainen kertoi.

Hän kuvaili ihmisen päätä suuremman kiven pitelemisen porautuneen mieleensä.

Toinen mies kertoi kahdesta vahinkolaukauksesta päähän

Toinen pääepäillyistä käytännössä vaikeni esitutkinnanssa täysin. Kysyttäessä, mitä mieltä hän on syytteestä, hän vastasi esitutkintapöytäkirjan mukaan, "ettei se ole kivaa mutta minkä sille voi". Hän lisäsi pitävänsä syytettä turhana ja kertoi olevansa syytön.

Toinen miehistä oli pitkään vaihtelevan vaitelias ja muistamaton, mutta lopulta hänkin esitutkinnan päätteeksi kertoi muistavansa jotain tapahtumien kulusta.

Miehen kertomuksen mukaan hän oli menettänyt jotenkin malttinsa ja päätynyt painimaan uhrin kanssa. Hän oli kertomansa mukaan saanut joko uhrilta tai toiselta pääepäillyltä haltuunsa pienen taskupistoolin, joka oli lauennut mahdollisesti kahdesti osuen uhria päähän.

Tämän jälkeen ruumis oli siirretty läheiseen monttuun, ja hän muistaa heittäneensä uhria kivillä kasvoihin. Esitutkinnan perusteella kivet murskasivat uhrin kasvoja ja hampaita.

Motiivit jäivät epäselviksi

Osa miehen vammoista ja niiden saantihetkestä jäi epäselväksi. Miehessä oli teräaseen vammoja ja ampumajälki rintakehässä.

Kummallekin miehistä tarjottiin mahdollisuutta osallistua muistijälkitestiin eli niin sanottuun valheenpaljastuskokeeseen. Kumpikaan ei ilmeisesti tarttunut tarjoukseen.

Järjellistä selitystä henkirikokselle ei saatu. Myös paikalla ollut nainen jäi kertomansa mukaan sen osalta epätietoisuuden valtaan.

– Tiedossani ei ole mitään velkajuttua enkä muista, että häntä olisi mistään syytettykään. Olen miettinyt tätä aika paljon ja luulen, että mitään yhtä syytä ei ole sille, mitä on tapahtunut. Jotkut vanhat kaunat voivat olla osin taustalla. Kaikille olisi varmasti helpompaa, jos olisi jokin syy, mistä tapahtumat saivat alkunsa, hän pohti.

Syyttäjä pitää tapahtunutta murhana siksi, että mies oli vartavasten viety syrjäiseen sijaintiin, epäillyt jättivät kännykkänsä asunnolle ja mukaan oli hänen mukaansa otettu käsiase.

Kummallekin miehelle vaaditaan elinkautista vankeutta ja naiselle vähintään 8 vuoden vankeusrangaistusta.

1:58
Näin poliisi kommentoi murhatutkintaa sen alkuvaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja