Mainos

Kotkalaisyritys tähtää take away -kupillaan maailmanlaajuiseen läpimurtoon – "Tehtaalla maksimimäärä henkilökuntaa"

Kertakäyttömukien raaka-aineeksi käytetty kartonki ei kelpaa paperikierrätykseen muovipintansa takia. Kotkassa on nyt kehitelty kuppikartonki, jossa ei muovipinnoitetta ole. Uudenlainen kuppikartonki on täysin kierrätettävää.

– Käytetty kuppi vastaa lyhytkuituista selluloosaa, eli sen kierrätysarvo on sama kuin tavallisen toimistopaperin, kertoo Kotkamills Oy:n toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

Muovipinnoitetun pahvin kierrätysarvo on lähellä nollaa, koska muovi pilaa pahvin kuidut.

Merkittävä vaikutus työllisyyteen

Kotkamills työllistää Kotkassa noin 480 ihmistä. Heistä kolmisenkymmentä on palkattu tänä vuonna muovittoman kuppikartongin ansiosta.

– Myynnin puolelle satsataan vielä lähivuosina, mutta tehtaalla on nyt maksimimäärä henkilökuntaa, kertoo Hämäläinen keksinnön työllisyysvaikutuksista.

Kotkassa kartonkia tuottavan koneen paikalla oli ennen kiiltäväpintaista aikakauslehtipaperia suoltanut kone.

– Jos se kone olisi jatkanut toimintaansa, niin koko Kotkan tehdas olisi mennyt upoksiin ennen pitkää. Nykyinen kartonkikone sen sijaan varmaan jatkaa tuotantoaan seuraavat 50 vuotta, arvioi toimitusjohtaja Markku Hämäläinen. Haastattelua antaessaan hän oli matkalla lentokentälle lähteäkseen myymään kotkalaista kartonkia maailmalle.

Tilauksia odotetaan jo tälle vuodelle

– Eilen teimme kartonkia, josta huomenna valmistetaan koe-erä kuppeja. Niitä sitten viemme Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Prosessia viilataan vielä, ja uskon tilauksia alkavan tulla vuodenvaihteessa ja jo vähän aiemminkin, kertoo Hämäläinen.

Kotkalaisen tuotekehittelyn tulos on sen verran monimutkainen teknologialtaan, ettei Hämäläinen usko kilpailijoiden pääsevän samaan kovinkaan nopeasti.

– He seuraavat meitä muutaman vuoden kuluttua.

Kotkalaiskartonki on sertifioitu elintarvikekäyttöön eli sillä on elintarvikepakkauskartonkilupa. Kotkamillsin uutuuskartongista kertoi ensimmäisenä Yle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.