Uusi kuitutehdas aloitti toimintansa Jyväskylässä – tässäkö ekologinen ratkaisu?

Tekstiilikuitua selluloosasta valmistava tehdas on aloittanut toimintansa Jyväskylässä.

Tehdas tuottaa tekstiilikuitua vaateteollisuuden käyttöön ilman haitallisia kemikaaleja tai päästöjä. Puukuidusta toivotaan korvaajaa perinteisille tekstiiliteollisuuden materiaaleille, kuten öljypohjaiselle polyesterille tai puuvillalle, jonka viljely kuluttaa suuria määriä vettä.

Tehtaan omistavat puoliksi suomalainen Spinnova ja brasilialainen sellujätti Suzano. 

Muoti- ja vaateteollisuus tuottavat neljä prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Muotiteollisuus käyttää myös valtavia määriä vettä ja tuottaa 90 miljoonaa tonnia jätettä joka vuosi. Näihin ongelmiin tarjoaa ratkaisua Jyväskylässä avattu Woodspinin kuitutehdas, joka tuottaa 1 000 tonnia eukalyptus-sellusta valmistettua tekstiilikuitua vuodessa.

– Tämä merkitsee noin 14 vuoden taipaleen yhtä merkkipaalua. Meillä on nyt ensimmäinen teollisen mittakaavan tuotantolaitos avattu. Tämä on ihan mahtava päivä, iloitsee Spinnovan teknologiajohtaja ja perustaja Juha Salmela.

Päästötön tehdas ei tarvinnut ympäristölupaa

Jyväskylän tehdas ei tuota päästöjä, joten sen rakentaminen ei vaatinut ympäristölupaa. Tuotannosta syntyy sivutuotteena hukkalämpöä, mutta sekin kierrätetään Jyväskylän kaukolämpöverkkoon. Itse tuotannossakaan ei käytetä haitallisia kemikaaleja.

Ympäristöystävällisyys kiinnostaa nyt tekstiiliteollisuutta erittäin paljon.

– Meidän onneksi se kiinnostaa. Meidän ei ole itse juuri tarvinnut matkustaa vaan kaikki ovat tulleet Suomeen katsomaan, mitä me tehdään, huomauttaa Salmela.

Tekstiilikuidun raaka-aineena käytetään uudella tehtaalla sellua, mutta raaka-aineiksi kelpaisivat myös erilaiset jätevirrat kuten olki, maatalousjäte, tekstiilijäte tai elintarviketeollisuuden jäte.

– Puusellua on globaalisti saatavana tasalaatuisena ympäri vuoden ympäri maapalloa ja tästä syystä se valikoitui nyt materiaaliksi. Meillä on kuitenkin demonstroitu olkipohjainen sellu ja teemme työtä tekstiilikierrätyksen osalta. Eccon kanssa on jo pilottimittakaavan tuotanto nahkajätteistä, kertoo Salmela.

Ympäristöystävällinen tekstiilikuitu kiinnostaa

Spinnovan kuituja on jo aiemmin kokeiltu esimerkiksi Marimekon, Haltin ja Adidaksen tuotteissa. Vaatesuunnittelija Sofia Ilmonen on tuottanut uusimman vaatemallistonsa Spinnovan kuidusta kudotusta kankaasta.

– Minulle kuidun ympäristöystävällisyys on tärkeää. Koko minun brändini ja konseptini perustuu kestävälle kehitykselle. Perusajatukseni on se, miten vaatteet voisivat kestää pidempään ja miten vaatteen käyttöikää voisi pidentää. Tämä materiaali toimii hyvin vaatemallistossani, arvioi Ilmonen.

Toinen tehdas jo suunnitteilla

Woodspinin toinen tekstiilikuitutehdas on jo suunnitteilla, mutta sijaintipaikkaa ei vielä ole päätetty. Tarkoitus on kuitenkin kasvattaa puupohjaisen tekstiilikuidun tuotanto miljoonaan tonniin vuodessa vuoteen 2033 mennessä. Sen lisäksi muiden raaka-aineiden käyttöä lisätään.

– Näkisin, että meillä on kymmenen vuoden päästä useita tehtaita, jotka käyttävät nahkapohjaista raaka-ainetta. Materiaalina on myös olki eli agrojäte ja sen lisäksi Spinnova-kuitua kierrätetään meidän tehtaissa, kunhan sitä saadaan takaisin kankaana tai leikkuujätteenä. Meidän kuitu nimittäin paranee kierrätyksen myötä, sanoo Salmela.  

Lue myös:

    Uusimmat