Kotiuima-altaissa piilee vaara pikkulapsille – huolehdithan turvallisuudesta?

Onhan kotipihasi uima-allas turvallinen?

Kesällä 2015 sattui kaksi pienen lapsen hengen vaatinutta onnettomuutta, joissa molemmissa lapsi hukkui naapurin kotiuima-altaaseen.

Kotipihojen uima-altaiden turvallisuutta pyritään lisäämään myös eurooppalaisen standardin avulla. Sen vaatimuksia ja testimenetelmiä sovelletaan maan päälle asennettaviin, maahan upotettaviin ja muurattaviin uima-altaisiin sekä niiden asennukseen ja altaaseen pääsyn apuvälineisiin.

Standardissa painotetaan erityisesti pienten lasten turvallisuutta. Se korostaa vanhempien vastuuta lasten valvonnassa sekä altaan omistajan huolellisuutta altaan hankinnassa ja käytössä. Lasten altaaseen pääsy on estettävä, kun allas ei ole käytössä. Standardi esittää tähän useita tapoja. Allas suositellaan myös aidattavaksi tai peitettäväksi lukittavalla kannella. Jos altaasta poistuminen vaatii erityisen pääsyn apuvälineen, ei apuvälinettä saa poistaa uima-altaan ollessa käytössä.

Kuluttajaa varoitettava

Kuluttajalle on esitettävä ennen hankintaa seuraava varoitus: ”Hukkumisen estämiseksi on suositeltavaa rajoittaa altaaseen pääsyä pääsyn estävällä laitteella”, ja saman tiedon on löydyttävä myös turvallisuusohjeista.

Altaiden ja niiden lisävarusteiden mukana tulee olla selkeät ja ymmärrettävät ohjeet niiden turvallisesta käytöstä suomeksi ja ruotsiksi. Ymmärtämisen helpottamiseksi suositellaan kuvien käyttöä. Kaikissa uima-altaissa – sekä tehdasvalmisteisissa että paikalla rakennetuissa – on oltava kansainvälinen lasten valvonnasta muistuttava symboli ja/tai seuraava teksti: ”Valvo lapsia, jotka oleskelevat altaan läheisyydessä”.

Uusi standardi helpottaa uima-altaiden valmistajia, koska siihen on kirjattu selkeästi altaiden tekniset vaatimukset sekä käyttöohjeiden vaatimukset.

Suomen Standardisoimisliitto SFS on julkaissut standardin suomeksi tunnuksella SFS-EN 16582. Kolmiosaisen standardin ensimmäinen osa sisältää altaiden yleiset vaatimukset, turvallisuusvaatimukset ja testimenetelmät. 

Lähde: SFS

Muista myös muut turvallisuusvinkit:

Lue myös:

    Uusimmat