Kotitalousopettaja Arja Elina Laine: Haluan keksiä ja kokeilla uutta

Pikkutytöstä asti leipomisesta pitäneen kotitalousopettaja Arja Elina Laineen työhön kuuluu muun muassa reseptien kehittämistä. Kokeilunhaluinen luonteenpiirre on avuksi luovassa työssä.

Arjan Leivontanurkka on tullut jo kymmenen vuoden ikään. Sivuston taustalla on kotitalousopettaja ja Myllyn Parhaan ruokaviestintäpäällikkö Arja Elina Laine.

– Olen pikkutytöstä lähtien tykännyt leipoa, leivonta kiinnosti vielä enemmän kuin ruoanlaitto. Pidin myös kotitalousopetuksesta ja moni sukulaisenikin oli opettaja, joten ajattelin, että haluan kotitalousopettajaksi, Laine kertoo innostuksestaan alaa kohtaan.

Valmistuttuaan Helsingin yliopistosta kasvatustieteiden maisteriksi, Laine teki kotitalousopettajan ja kuluttajaneuvonnan sijaisuuksia vajaan vuoden verran ennen kuin päätyi töihin Myllyn Parhaalle. Nykyään työnkuvaan kuuluu ruokaviestintää eri medioihin, kuten tiedotteiden tekemistä, sekä mainosten suunnittelua.

– Reseptejä olen tässä tehnyt oikeastaan koko ajan kaikkien muiden töiden ohessa. Se onkin aika oleellinen osa tätä työtä.

– Resepteihin löytyy innoitusta niin lehdistä, ruokaohjelmista, internetistä ja toki matkoilta. Yritän kuitenkin keksiä ideoita mieluummin itse. Kai se on jonkinlainen luonteenpiirrekin, että haluaa keksiä ja kokeilla kaikenlaista uutta. Toki myös ystävien ja tuttujen kanssa keskustellessa ruoasta ja leivonnasta on syntynyt monta uutta, mielenkiintoista ideaa, joiden toteutusta olen sitten lähtenyt kokeilemaan, Laine pohtii.

Suosikkireseptiensä joukkoon Laine nostaa esimerkiksi kehittelemänsä rasvattomat kaurakeksit.

Monipuoliseksi maistajaksi voi oppia

Hyviksi havaittuihin resepteihin Laine kokeilee tehdä muutoksia Myllyn Parhaan tuotteilla. Reseptien tekoon on tullut varmuutta ja vahvuutta elämänkokemuksen myötä.

– Voin hakea kaukaakin ideoita ja vaihtaa vaikkapa suolaisen reseptin makeaksi. Minulla on neljä parikymppistä lasta ja lasten kasvaessa pienistä isoiksi on tullut kokeiltua paljon eri ruokia ja leivonnaisia.

Suurperheen äiti onkin joutunut käyttämään erilaisia kikkoja saadakseen lapset kokeilemaan kaikenlaisia ruokia.

– Ohrasuurimoista murrosikäiset pojat eivät pitäneet, joten vaihdoin resepteistä puolet suurimoista riisiin. Sitten ruoat kävivät kaupaksi, Laine nauraa.

Laineen mielestä on hyvä, että perheen lapset ovat elämänsä aikana maistaneet jo enemmän ruokia kuin moni ikinä. Reseptejä onkin hyvä muutella aina vähän, jotta maku kehittyy monipuoliseksi.

– Jos syö koko ajan vain samoja ruokia, ei kyllä välttämättä opikaan pitämään erilaisista mauista. Ei ole mitään vikaa siinä, jos silloin tällöin esimerkiksi syö kaupan valmisruokia, mutta jos niitä syö koko ajan, niin maku kehittyy sen mukaiseksi.


Hannakaisa Taskinen, hannakaisa.taskinen(mtv).fi

Lue myös:

    Uusimmat