Kotipihan kylpylä

Kuumana kesäpäivänä on luksusta pulahtaa oman pihan uima-altaaseen tai miellyttävään kylpytynnyriin. Tynnyristä on iloa myös pitkän, kylmän kauden aikana. Puulämmitteisessä kylpytynnyrissä tarkenee loikoilla kovallakin pakkasella!

Tänä päivänä markkinoilla on laaja valikoima erilaisia kylpytynnyreitä sekä toinen toistaan hulppeampia ulkoilma-uima-altaita. Etsiessä omalle pihalle sopivaa vaihtoehtoa on hyvä miettiä, kuinka usein esimerkiksi kylpytynnyriä tulisi käyttäneeksi ja kuinka suurelle porukalle siinä tulisi olla tilaa. Uima-altaissa valintaan vaikuttaa koon lisäksi käyttöaika. Uima-altaan voi rakentaa kiinteäksi tai vaihtoehtoisesti voidaan hankkia allasmalli, joka asennetaan keväällä maan päälle ja puretaan aina pois kesän jälkeen.

Miellyttäviä kylpyhetkiä

Ulkokylvyissä löytyy runsaasti valinnanvaraa. Hintahaitari liikkuu 1 000 – 20 000 euron välillä sen mukaan, kuinka laadukkaan ja monipuolisen kylpytynnyrin pihalleen haluaa. Tarjolla on lähes kaikkea hyvin yksinkertaisista ja edullisista puusta valmistetuista kylpytynnyreistä aina ylellisiin hieroviin spakylpyihin, jotka ovat kylpytynnyrien luksusta.

Edullisin, puukamiinalla varustettu kylpytynnyri on vallan mainio vaihtoehto, mikäli kylpykertoja ei kerry kovin useita, vedenkulutusta ei tarvitse ajatella ja polttopuita on riittävästi saatavilla. Puukamiinalle oiva vaihtoehto on kaasukamiina, jolloin tynnyri täytetään vedellä, joka lämmitetään. Vesi tyhjennetään tynnyristä aina käytön jälkeen.

Materiaalien kirjo

Useimmat kylpytynnyrit valmistetaan joko männystä, kuusesta, lehtikuusesta tai vastaavista puulajeista, jotka kutistuvat paljon kuivuessaan ja turpoavat vedessä. Ongelmia puun elämisestä koituu lähinnä siinä, että mikäli tynnyrissä ei säännöllisesti pidä vettä, se saattaa alkaa vuotaa. Toisaalta veden pitkäaikainen säilyttäminen tynnyrissä johtaa helposti huonoon vesihygieniaan.

Erityislaatuisesta lämpökäsitellystä männystä valmistettu kylpytynnyri ei ole laisinkaan herkkä kylmille sääolosuhteille. Materiaali on jo asennettaessa niin kuivaa, että se ei enää myöhemmin kutistu ja aiheuta vuotamista. Kuitenkin lämpökäsitellyllä materiaalilla on vielä vähäinen kyky turvota niin, että se tiivistää ensimmäisen käytön yhteydessä mahdollisesti ilmenevät pienet vuodot, eikä kylpytynnyrissä siten tarvitse pitää vettä vuotoa estämään.

Kylpytynnyreihin on myös saatavilla erilaisia lisämukavuuksia. Lisävarusteina voi valita porekylpyominaisuuden, television, stereot, tai vaikkapa miellyttävän hieronta toiminnon. Ennen varsinaista ostopäätöstä on siis hyvä suunnitella tarkkaan, kuinka monipuolisen kylpytynnyrin haluaa ja kuinka paljon sitä haluaa käyttää. Perusteellisen pohdinnan ansiosta kylpytynnyristä saadaan maksimaalinen nautinto ja ilo ilman turhia lisäkustannuksia ja päänvaivaa.

Aamu-uinti omassa altaassa

Ulkoilma uima-altaat kuuluvat lämpimissä maissa lähes kodin vakiovarusteisiin, mutta Suomessa oman pihan altaat ovat vasta yleistymässä. Pihalle voidaan rakentaa joko kiinteä allas tai maanpäälle kasattava lämpimän vuodenajan allas. Sopivaa uima-allasta valittaessa tulee miettiä samalla tavoin kuin kylpytynnyriä valittaessa, kuinka usein ja kuinka suurella kokoonpanolla allasta tullaan käyttämään.

Muodoissa ja kokoluokissa riittää valinnanvaraa. Tarjolla on runsaasti erimuotoisia malleja. On suorakaiteen, pyöreän, kahdeksikon sekä ovaalin mallisia altaita. Pihan koon mukaan uima-altaita saa yleensä 120–150 cm syvyisinä. Pienemmälle pihalle löytyy erikseen omanlaisiaan altaita. Näiden mallien halkaisija tai pituus on noin 3–4 metriä, isoimmissa malleissa jopa yli 10 metriä.

Uima-allaspaketteihin kuuluu useimmiten vakiovarusteina hiekkasuodatin ja letkut, kiertovesipumppu, lämpömittari sekä muita oheistarvikkeita. Näiden avulla allas pysyy hyvässä kunnossa ja puhtaampana. Olipa kysymyksessä sitten isompi tai pienempi allas, sen vettä ei tarvitse vaihtaa kovinkaan usein, kunhan pitää huolen veden puhdistuksesta. Vesi pysyy hyvinkin kirkkaana, kun vain muistaa säännöllisesti poistaa altaasta puiden lehdet ja muut roskat.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: AMH-Puu Oy, Suvikylpy, Oy HillTip Ab

Lue myös:

    Uusimmat