Kotimaista varhaisperunaa kauppoihin ennätysajoissa? Asiantuntijat vastaavat

Jepuan Peruna Oy:n tekemän markkinakatsauksen mukaan ensimmäiset varhaisperunat on istutettu tänä vuonna ennätysaikaisin, jo 8. maaliskuuta Rymättylässä.

Varhaisin perunasato saattaa kuitenkin epäonnistua yllättäen iskeneen takatalven vuoksi. Varhaisperunoiden istutus ja viljeleminen on pitkälti tuuripeliä: Jos säät ovat suotuisat, ensimmäiset perunat kaivetaan maasta jo toukokuussa, mutta pakkasten iskiessä varhaisperunat eivät idä kunnolla.

– Ensimmäiset perunat on jo kylvetty maahan, mutta aika näyttää, kuinka aikaisin perunoita saadaan, kommentoi perunantutkimusyhdistys Petlan tutkija Anna Sipilä.

– Jos säät jatkuvat tällaisina, niin voisi olettaa, että varhaisperunoita saadaan melko aikaisin. Jos hyvin käy, niin perunoita saadaan jo toukokuun lopulla, Sipilä sanoo.

Pro Peruna ry:n puheenjohtaja Saija Peltomaa arvioi, että viimeistään lakkiaispäiväksi on jo hyvin saatavilla varhaisperunoita.

– Jos keväästä tulee lämmin, niin sadon saaminen aikaistuu. Toukokuun lopussa tulee ainakin pieniä määriä varhaisperunaa kauppoihin, Peltomaa sanoo.

Varhaisperunoiden viljelyssä on isoja lajikekohtaisia eroja

– Suomessa ei ole kuin 3-4 lajiketta, joita voidaan viljellä varhaiseen ajankohtaan. Näiden lajikkeiden kasvurytmi on jopa puolet nopeampi, kuin monen muun, Peltomaa kertoo.

Säiden ollessa suotuisat varhaisperunaa voidaan nostaa maasta jo 40-50 vuorokauden kuluttua kylvämisestä.

– Yleensä puhutaan 60 vuorokaudesta, mutta 40-50 päivääkin voi riittää. Tähän vaikuttaa sää, ja se, että onko pelto katettu jollain, kuten harsolla tai muovilla. Harson tai muovin alla perunoilla on lämpimämmät olosuhteet kasvaa, Peltomaa sanoo.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat