Kotiin liimattiin natsilappu - kirjailija teki rikosilmoituksen

Kirjailija sanoo tehneensä rikosilmoituksen lapusta, joka liimattiin hänen kotitaloonsa. Lapun otsikko on: "Tunne naapurustosi natsit".

Kirjailija Timo Hännikäiseltä on juuri ilmestynyt esseekokoelma "Kunnia", joka on hänen mukaansa herättänyt poikkeuksellista huomiota.

Kun Hännikäinen tiistaina käveli kotiinsa, odotti talon ulkoseinässä yllätys. Seinään oli kiinnitetty lappu, jossa oli hänen kuvansa ja otsikko: "Tunne naapurustosi natsit". 

– Ensireaktioni oli se, että täytyy tehdä rikosilmoitus ja teinkin sen heti, Hännikäinen kertoo.

Sähköpostiin vastaa "Varistoimitus"

Talon seinään kiinnitetyssä lapussa lukee, että Hännikäinen pyrkii "saattamaan uusnatsi- ja fasismiryhmät yhteen" ja hän "lietsoo nais- ja muukalaisvihaa".

– En näe itselläni hirveästi yhteistä kansallissosialistien tai Suomen vastarintaliikkeen välillä. Tietyt piirit haluavat leimata äärioikeistolaisiksi kaikki, jotka ovat heidän kanssaan eri mieltä, Hännikäinen sanoo.

Lapussa allekirjoituksena on Varisverkosto.net. MTV Uutiset kysyi verkostolta kommenttia asiaan sähköpostitse. Sähköpostiin vastattiin nimettömästi.

– Lappu liittyy siihen, että Timo Hännikäinen oli yksi pääjärjestäjistä äärioikeistolaisessa mielenosoituksessa 6.12.2014, joka kokosi yhteen suomalaista äärioikeistoa uusnatseista uusfasisteihin. Tapahtuman järjestysmiehinä toimi joko ainoastaan tai pääasiassa Suomen vastarintaliikkeen natseja, ja paikalla oli toistakymmentä Ruotsin vastarintaliikkeen aktivistia. Myös saksalaisia ja italialaisia uusnatseja oli paikalla. Suomen vastarintaliike järjesti mm. iltaohjelman, johon osallistui suomalaisia, saksalaisia, italialaisia ja ruotsalaisia natseja, Varistoimituksen nimissä lähetetyssä sähköpostissa lukee.

– Timo Hännikäinen tekee aktiivista yhteistyötä Suomen vastarintaliikkeen natsien kanssa, sekä koettaa rakentaa aktiivisesti äärioikeistolaista liikettä.

Lappuun oli kirjoitettu myös Hännikäisen koko kotiosoite. Hän sanoo tottuneensa rajuunkin palautteeseen, mutta esseekokoelman julkaisua edeltävä kohu on silti yllättänyt.

– Kaikenlaista on nähty. Uutta tässä on se, että vaaditaan, että minun tuotantoani ei ylipäätään julkaistaisi lainkaan.

Hän sanoo, ettei tämäntyyppinen pelottelu vaikuta hänen toimintaansa millään tavalla.

– Perheeni vuoksi olen ryhtynyt tiettyihin varotoimenpiteisiin. Muuten tämä ei saa minua muuttamaaan toimintaani tai sanomisiani.

Hännikäinen jatkaa verkkolehti Sarastuksen toimituskunnassa. Lapussa Sarastusta luonnehditaan äärioikeistolaiseksi lehdeksi. Sarastus itse kuvailee lehteä verkkosivuillaan "kansalliseksi, eurooppalaiseksi, traditionalistiseksi ja radikaaliksi".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja