Mainos

Kosovoon palaavien pakolaisten virta kiihtyy

Kymmenettuhannet pakolaiset ovat suunnanneet jälleen paluumatkalle kohti Kosovoa välittämättä viranomaisten antamista miinavaroituksista.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajat sanoivat tänään, että yli 20 000 albaania oli ylittänyt Kosovon ja Albanian välillä sijaitsevan Morinan raja-aseman edellisen vuorokauden aikana. Etyjin mukaan traktoreiden, autojen ja jalankulkijoiden jonot raja-asemalla venyivät jopa 30 kilometrin pituisiksi.

Nato-joukot päättivät tänään muuttaa liikenteen raja-asemalla yksisuuntaiseksi ruuhkien helpottamiseksi ja yleisen kaaoksen välttämiseksi. Aamuviidestä iltaviiteen rajalla sallittiin vain Albaniasta Kosovoon suuntautuva liikenne. Myöhemmin illalla suuntaa vaihdettiin.

UNHCR avaa uudelleen toimipisteitään

Satoja albaanipakolaisia palasi tänään Kosovoon myös Makedoniasta Blacen raja-aseman kautta.
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Kosovoon palaavien pakolaisten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Järjestön tiedottaja Judith Kumin sanoi, että keskiviikkoiltaan mennessä Kosovoon oli palannut noin 26 000 albaania.

Kumin kertoi myös, että UNHCR suunnittelee toimipisteen avaamista Pecin kaupunkiin läntiseen Kosovoon. Eilen UNHCR avasi uudelleen Naton pommitusten ajaksi suljetun Prizrenin toimipisteen Etelä-Kosovossa. Toimistolle jouduttiin kuitenkin etsimään uudet tilat, sillä järjestön aikaisempi toimipaikka oli miinoitettu.

Serbien jättämät miinat vaarana

Sekä avustusjärjestöt että Nato ovat varoittaneet pakolaisia hätäisen kotiinpaluun vaaroista. Ainakin kaksi pakolaista on jo kuollut ja neljä loukkaantunut serbien jättämien maamiinojen räjähdettyä.

Kosovon sotaa ja serbien etnisiä puhdistuksia pakeni kaikkiaan noin miljoona ihmistä. Kosovon albaanit aloittivat joukkopaluun koteihinsa sen jälkeen kun serbijoukot aloittivat vetäytymisen ja
Naton rauhanturvaajajoukot siirtyivät Kosovoon viime viikolla. YK:n järjestöt ovat anoneet kansainväliseltä yhteisöltä yhteensä lähes kolmen miljardin markan lisärahoitusta Kosovon pakolaisten auttamiseksi loppuvuoden aikana.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.