Mainos

Kosovoon ei lähetetä ylimääräistä keskusteluapua

Puolustusvoimat ei aio ainakaan toistaiseksi lähettää ylimääräistä keskusteluapua Kosovon rauhanturvaajille Rovaniemen ampumistapauksen vuoksi.

Porin prikaatin esikuntapäällikön everstiluutnantti Sakari Wallinmaan mukaan ampumistapaus on ollut Kosovossa esillä, mutta tunnelma on ollut rauhallinen.

- Toistaiseksi Kosovossa ei ole ollut mitään merkkejä ylimääräisen avun tarpeesta, mutta tarvittaessa lisäavun lähettäminen arvioidaan uudelleen. Nyt paikalla ovat pappi ja terveydenhoitohenkilökuntaa, joiden kanssa voi keskustella, Wallinmaa kertoo.

Rovaniemellä sunnuntain vastaisena yönä itsensä ja toisen miehen kuoliaaksi ampunut mies oli palannut Kosovosta rauhanturvatehtävistä viikko sitten.

Rauhanturvaajien paluu sujuu yleensä ongelmitta

Wallinmaa ei halua kommentoida nimenomaista Rovaniemen tapausta, mutta hänen mukaansa rauhanturvaajien Suomeen paluu sujuu yleensä ongelmitta.

- Vaikeuksien syntyminen on hyvin harvinaista. Keskiverto suomalainen rauhanturvaaja sopeutuu hyvin niin rauhanturvamaahan kuin takaisin Suomeen. Mutta jos on terveydellisiä ongelmia tai kotiongelmia taustalla, niin ne saattavat pullahtaa herkissä lähtö- ja paluuvaiheissa esiin.

Suomessa Porin prikaatin kriisinhallintakeskus vastaa rauhanturvajoukkojen perustamisesta ja kouluttamisesta sekä joukkojen rekrytoinnista ja kotiuttamisesta.

Wallinmaan mukaan palaaville joukoille on parin viime vuoden ajan järjestetty sopeutumisvalmennusta, mutta ainakaan toistaiseksi sitä ei ole suunnattu Kosovosta palaaville.

- Valmennus on aloitettu meidän arviomme mukaan Kosovoa vaikeammista paikoista kuten Afganistanista palaaville. Lisäksi sopeutumisvalmennukseen tulevat ainakin Tshadista palaavat joukot.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.