Mainos

Kosovon separatistit kehottivat albaaneja tarttumaan aseisiin

Kosovon vapautusarmeija UCK vetosi tänään kaikkiin albaanimiehiin, jotta he liittyisivät mukaan taisteluun serbijoukkoja vastaan. Yhdysvaltain lähettiläs Richard Holbrooke puolestaan sanoi, että Kosovosta saattaa pahimmillaan kehittyä Bosniaakin vaarallisempi konflikti.

Kosovon vapautusarmeija kehotti albaanilehdessä julkaistussa vetoomuksessa kaikkia 18-55 -vuotiaita miehiä "liittymään mukaan taisteluun maan vapauttamiseksi". Kosovon asukkaiden tulisi jo luopua ajatuksesta, että sota voitaisiin välttää, UCK sanoi. Kosovon länsiosan viimeaikaisissa väkivaltaisuuksissa on kuollut kymmeniä, ehkä jopa satoja ihmisiä ja taistelut ovat saaneet aikaan pakolaisvirran naapurimaahan Albaniaan. UCK toivoi tämänpäiväisessä lausunnossaan, että Kosovosta paenneet palaisivat takaisin taistelemaan.

Serbien julmuuksiin ja albaanipoliitikkojen tehottomuuteen kyllästyneitä albaaneja on viime aikoina liittynyt sankoin joukoin UCK:n riveihin. -Minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin muun kansani tavoin tarttua aseeseen, kertoi näyttämötaiteen opiskelija. Serbien tuorein hyökkäys on heidän omien sanojensa mukaan ollut kova isku albaaniseparatisteille. Taistelualueilta on kuitenkin ollut vaikea saada riippumatonta tietoa, koska sekä UCK että serbijoukot ovat estäneet pääsyn alueelle.

Kosovon länsiosassa oli tänään suhteellisen rauhallista. Uutistoimisto Tanjugin mukaan jugoslavialaiset viranomaiset päättivät sallia noin 40 maan diplomaateille pääsyn tutustumaan alueen tilanteeseen.

Holbrooke varoitti

Yhdysvaltain lähettiläs Richard Holbrooke varoitti tänään, että Kosovosta saattaa kehittyä vielä Bosniaakin pahempi konflikti. Holbrooke kertoi kuitenkin BBC:lle olevansa edelleen toiveikas siitä, että tilanteeseen kyetään löytämään poliittinen ratkaisu, kun koko kansainvälinen yhteisö tähän pyrkii.
-Jos (Kosovo) räjähtää, se voi olla vielä vaarallisempaa kuin Bosniassa koska se voisi purkaa kaikki kansainväliset rajat alueella, Holbrooke sanoi viitaten Albaniaan, Makedoniaan ja ehkä jopa Kreikkaan.

Serbiassa, Makedoniassa ja Albaniassa vieraillut Saksan edustaja kehotti tänään Jugoslavian johtoa lopettamaan sotatoimet Kosovossa ja päästämään riippumattomat tarkkailijat alueelle tutustumaan tilanteeseen. -Belgradin on ymmärrettävä, että sen olisi nopeasti palattava neuvottelupöytään - toivottavasti se ei ole jo liian myöhäistä, sanoi ulkoministeriön poliittisen osaston johtaja Wolfgang Ischinger ennen paluutaan Saksaan. Ischingerin mukaan serbien tuorein hyökkäys on tiukentanut länsimaiden kantaa Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia vastaan.

Diplomaattien mukaan Yhdysvallat ja Britannia haluavat YK:n turvallisuusneuvoston antavan valtuudet mahdolliseen voimankäyttöön Jugoslaviaa vastaan. Britannian pääministeri Tony Blair kaavailee hallituslähteiden mukaan joukkojen lähettämistä Kosovoon. Pääministerin mielestä Kosovossa on meneillään teurastus, jonka ei voi antaa jatkua.

Kosovon tilanteen odotetaan hallitsevan myös EU:n ulkoministereiden kokousta huomenna. EU:n odotetaan päättävän Jugoslavian asettamisesta investointikieltoon. Britannian ulkoministeri Robin Cook totesi tänään, että Milosevic on mennyt liian pitkälle. Milosevicin on Cookin mukaan turha kuvitella, että hän selviäisi rankaisematta Kosovon etnisistä puhdistuksista.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.