Mainos

Kosovo vaatii itsenäisyyttä

Kosovon albaanijohtaja Ibrahim Rugova ilmoitti tänään, ettei maakunnan tilannetta voi ratkaista muutoin kuin Kosovon itsenäistymisellä.

Kosovon albaanien suurinta poliittista puoluetta, LDK:ta johtava Rugova sanoi tiedotustilaisuudessa, että "ainoa hyväksyttävä ratkaisu on itsenäinen Kosovo, ei jonkinlainen autonomia". Serbian hallitus tyrmäsi heti tänään itsenäistymisvaateet.

Serbian tiedotusministerin Radmila Milentijevicin mukaan mitään neuvotteluja Kosovon tulevaisuudesta ei voida käydä, ennen kuin albaanijohtajat ovat kokonaan luopuneet itsenäisyyden tavoittelemisesta. Kosovoa koskevat neuvottelut on käytävä sopusoinnussa Serbian perustuslain kanssa, Milentijevic korosti. Ajatus Kosovon itsenäistymisestä on "täysin perustuslakiamme vastaan emmekä voi hyväksyä sitä", hän sanoi.

Albaanijohtaja Rugovan mukaan aiempaa Jugoslaviaa ei enää ole.
-Kosovolla on omat rajansa ja vaikka Serbia ei ehkä ymmärräkään sitä nyt, se tulee huomaamaan, että itsenäinen Kosovo on hyvä asia myös sille, sanoi Rugova.

Kosovo on osa Serbiaa, mutta sen 1,8 miljoonasta asukkaasta 90 prosenttia on etniseltä taustaltaan albaaneja. Serbia ilmoitti eilen, että albaanien kanssa ollaan valmiit aloittamaan neuvottelut. Rugovan mukaan hän on myös valmis neuvotteluihin, vaikkei ollutkaan vielä saanut virallista ehdotusta vuoropuhelun aloittamisesta.

Albaanit ja serbit ovat Kosovon-kiistassa edelleen hyvin kaukana toisistaan huolimatta siitä, että länsimaat ovat parhaansa mukaan yrittäneet tarjota neuvotteluapua ja painostaneet osapuolia sopuun. Serbia on edelleen sitä mieltä, että Kosovon konflikti on Jugoslavian sisäinen asia. Serbia on tarjoutunut suojelemaan vähemmistöjen oikeuksia paremmin, mutta ilmoitti eilen, että Kosovo pysyy osana Serbiaa myös tulevaisuudessa.

Länsimaat ovat varoittaneet albaaneja, etteivät ne tue Kosovon itsenäistymisaikeita. Länsimaat toivovat taivuttavansa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin palauttamaan maakunnalle autonomian, jonka Serbia riisti Kosovolta vuonna 1989.

Etyj tahtoo ulkopuolisia Kosovoon

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj pyysi tänään Serbiaa päästämään alueelleen kansainvälisen tutkijaryhmän selvittelemään viime viikon tapahtumia. Wienissä pitämässään hätäkokouksessa Etyjin pysyvä neuvosto kehotti myös Jugoslavian hallitusta "pidättymään kohtuuttomasta voimankäytöstä Kosovossa" ja tuomitsi serbipoliisien voimankäytön kohtuuttomana ja mielivaltaisena.

Etyj haluaa nimetä erityislähettilääkseen Kosovoon Espanjan entisen pääministerin Felipe Gonzalezin, jota serbit eivät kuitenkaan ole hyväksyneet rauhanvälittäjäksi. Gonzales on myös aiemmin ollut Etyjin tehtävissä Jugoslaviassa. Etyj ilmoitti niinikään tarkkailevansa Kosovon ja Albanian sekä Makedonian raja-alueilla tapahtuvia toimia entistä tarkemmin, jottei Kosovon kriisi leviäisi naapurialueille.

Serbipoliisin väkivaltaisissa iskuissa kuoli viime viikolla ainakin 80 albaania. Serbijohdon mukaan serbien iskut kohdistuivat "terroristeihin".
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.