Mainos

Kosovo sodan partaalla

Albanian ulkoministeriön mukaan Kosovo on täysimittaisen sodan partaalla. Tuhansia Kosovon pakolaisia on virrannut Albaniaan, joka on uupumassa pakolaistaakan alle. Maa on vaatinut Natolta ja kansainväliseltä yhteisöltä kovia pakotteita Jugoslaviaa vastaan.

Albania on syyttänyt Jugoslaviaa sodankäynnistä, joka saattaa johtaa Kosovossa kansanmurhaan. Albania pyysi Natolta apua Serbian maakunnasta tulvivien pakolaisaaltojen patoamiseen. Nato harkitsee eri vaihtoehtoja, mutta Yhdysvaltain puolustusministerin mukaan sotilaalliset toimet ovat viimeinen vaihtoehto.
-Jos tämä yhteenotto saa laajentua vapaasti, sillä saattaa olla vakavammat ja kivuliaammat seuraukset kuin Bosnian sodalla, Albanian ulkoministeri Paskal Milo sanoi haastattelussa eilen.

Serbian turvallisuusjoukot jatkoivat tänään operaatiotaan albaaniseparatistien tukahduttamiseksi Kosovossa. Pristinassa toimivan serbien uutiskeskuksen mukaan serbijoukot tulittivat albaanikyliä Decani-Djakovican raja-alueella. Ainakin kolme ihmistä sai tänään surmansa tulitaisteluissa. Tietoja ei heti saatu vahvistetuksi, koska toimittajia, tarkkailijoita tai diplomaatteja ei päästetä selkkausalueille Kosovossa.

Arviolta yli 40 ihmistä on kuollut kuusi päivää kestäneissä taisteluissa. Kaikkiaan 50 000 ihmistä on sotatoimien takia joutunut lähtemään kodeistaan. Noin 3 700 ihmistä on paennut rajan yli Albaniaan ja noin 6 000 on hakeutunut turvaan Montenegroon. Kosovon väkivaltaisuuksissa on kuollut helmikuun alun jälkeen noin 250 ihmistä. Kosovon 1,8 miljoonasta ihmisestä suurin osa on albaaneja.

Venäjä havahtui Kosovon kriisiin

Venäjä ilmaisi tänään huolensa Kosovon maakunnassa Jugoslaviassa puhjenneiden väkivaltaisuuksien suhteen ja kertoi olevansa valmis uusiin neuvotteluihin tilanteesta kansainvälisen yhteysryhmän kanssa.
-Olemme huolissamme Kosovon ratkaisemattomasta ongelmasta ja jännittyneestä tilanteesta, kertoi ulkoministeriön edustaja Valeri Nesterushin puhelimitse.

Nesterushin sanoi, että Venäjän toiveet ovat Serbian viranomaisten ja Albanian edustajien huomiseksi kaavailluissa neuvotteluissa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.