Kosovo-neuvottelut suljettujen ovien takana

Ensimmäiset yksityiskohtaiset neuvottelut Kosovon rauhansuunnitelmasta käynnistyivät tänään Rambouillet'n linnassa Pariisin lähellä.

Kiistan osapuolet Kosovon albaanit ja Jugoslavian valtuuskunta eivät kuitenkaan istuneet saman neuvottelupöydän ääressä, vaan välittäjät keskustelivat molempien kanssa ja sukkuloivat kahden huoneen välillä. Välittäjät ovat Yhdysvaltain Christopher Hill, EU:n Wolfgang Petritsch ja Venäjän Boris Majorski.

Ainakin yhdestä asiasta valtuuskunnat olivat samaa mieltä. Molemmat tuomitsivat Kosovon pääkaupungissa Pristinassa lauantaina tehdyn pommi-iskun, jossa kuoli kolme ihmistä. Valtuuskuntien yhteinen lausunto välikohtauksesta luettiin lehdistön edustajille Rambouillet'n linnan portilla. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Kosovon kriisin eri osapuolet esittävät yhteisen kannanoton. Pommi räjähti albaanien omistamassa elintarvikeliikkeessä vain vähän sen jälkeen kun Ranskan presidentti Jacques Chirac oli avannut rauhanneuvottelut.

Christopher Hill arveli tänään, ettei neuvottelijoille jää juurikaan vapaa-aikaa.
-Ilmeisesti pysymme linnassa siksi kunnes he ovat päässeet sopimukseen, Hill sanoi BBC:n haastattelussa.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright muistutti neuvottelijoihin kohdistuvasta kovasta paineesta selostaessaan, mitkä Yhdysvaltain mielestä ovat Kosovon rauhan vaihtoehdot.
-Neuvottelujen epäonnistuminen voi johtaa uuteen laajamittaiseen väkivaltaan, joka aiheuttaisi suunnatonta inhimillistä kärsimystä, vaarantaisi Bosniassa saavutetun rauhan ja uhkaisi vakautta suuressa osassa Etelä-Eurooppaa, Albright sanoi.

Valtuuskunnat ovat 1300-luvulla rakennetussa rauta-aidan ympäröimässä linnassa tiukasti eristettynä muusta maailmasta. Neuvottelut pidetään täysin suljettuina lehdistöltä, eikä osapuolten kantaa alustavaan rauhansopimusluonnokseen tiedetty tänään. Nimettömänä pysynyt Kosovon vapautusarmeijan UCK:n neuvonantaja kertoi kuitenkin uutistoimisto Reutersille, ettei UCK hyväksy ehdotusta, jonka mukaan se pitäisi luovuttaa aseensa Naton vartioimaan varastoon.
-UCK ei hyväksy sitä. Se haluaa olla armeija aivan kuten Bosnian serbeilläkin on oma armeijansa, hän sanoi.

Entisen Jugoslavian kuusijäseninen yhteysryhmä toivoo, että neuvotteluissa pystytään sopimaan laajasta itsehallinnosta Kosovolle, jonka asukkaista yli 90 prosenttia on syntyjään albaaneja. Rauhansopimuksen toteutumista valvoisivat suunnitelman mukaan 30000 miehen vahvuiset Naton johtamat joukot. Yhteysryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Venäjä.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat