Kosmetiikan kierrätyksen ABC: Lajittele vanhat meikit oikein

Tiedätkö, miten vanhentuneet meikit, hiuslakat tai puolityhjät hiustenhoitotuotteet pitää kierrättää? 

Kosmetiikkapakkaukset kannattaa käyttää ajallaan tyhjiksi, sillä tyhjät pakkaukset voi usein kierrättää. Tuotteiden käyttäminen loppuun on myös ympäristöystävällisempää kuin niiden heittäminen pois.

Jos et syystä tai toisesta voi käyttää tuotetta itse loppuun, lahjoita se kaverille. Eteenpäin lahjoittaminen on ekologisempaa kuin käyttökelpoisen tuotteen pois heittäminen. Ota kuitenkin hygienia huomioon.

Osa kosmetiikasta vaarallista jätettä

Jos pakkaus ei ole tyhjä, on sen oikea paikka tuotteesta riippuen sekajäteastia tai vaarallisen jätteen keräys eli entinen ongelmajäte.

Monet meikit ja ihonhoitotuotteet ovat sekajätettä. Vaarallista jätettä ovat aerosolit, kuten hiuslakat ja suihkutettavat deodorantit, kynsilakat ja kynsilakanpoistoaineet sekä hajuvedet, partavedet ja muut alkoholipitoiset aineet. Ne tulee viedä vaarallisten jätteiden vastaanottoon. 

Kartonkiset ostopakkaukset voi lajitella kartonkikeräykseen kuten muutkin kodin kartonkijätteet. Kartongin voi yleensä myös polttaa. 

Muoviset, täysin tyhjät kosmetiikkapakkaukset sopivat yleensä energiajätteeseen. Energiajätteeseen voit laittaa esimerkiksi tyhjät samppoo- ja voidepullot sekä loppuun käytetyt roll on -deodorantit. Energiajätekelpoisia ovat varmasti sellaiset pakkaukset, joissa muovin laatua kuvaava numerotunnus on 01, 02, 04, 05 tai 06.

Muussa tapauksessa muovipakkaukset kuuluvat sekajätteen joukkoon.

Lasiset kosmetiikkapakkaukset on valmistettu erikoiskäsitellystä lasista, eikä niitä siksi voi lajitella lasinkeräykseen. Ne kuuluvat sekajätteen joukkoon. 

Näin kierrätät oikein

TuoteTyhjä pakkausTuotetta jäljellä
Roll-on deodorantti, muovipakkausEnergia- tai sekajäteSekajäte
HiuslakkaMetallijäteVaarallinen jäte
Hajuvesi, lasipulloSekajäteVaarallinen jäte
Kynsilakka, lasipulloSekajäteVaarallinen jäte
Hiustenhoitoaine, muovipullo Energia- tai sekajäteSekajäte
Luomiväripaletti, muovia ja metalliaMetalli metallinkeräykseen (jos saa irti), muut osat sekajäteSekajäte
Hiusten lämpösuojasuihke, muovipakkausEnergia- tai sekajäteSekajäte


Asiantuntijaohjeet jakoi Eeva-Mari Karine, Teknokemian yhdistyksen asiantuntija. 

Lue myös:

    Uusimmat