Mainos

Kosken onnistuneelle kattohaikaran pesinnälle odotetaan jatkoa

Suomen ensimmäiset kattohaikaran poikaset, Kinttu ja Kontti, rengastettiin tänään Varsinais-Suomessa Kosken kunnassa. Kattohaikaran pesintöjen uskotaan jatkossa yleistyvän Suomessakin.

- Uskoakseni tästä alkaa kattohaikaroiden Suomen valloitus. Itä-Euroopassa parimäärä on jo kymmenissä tuhansissa ja uskoisin, että sieltä on tulijoita tänne. Painetta on ollut jo pitkään, että yllättävän myöhään lähti käyntiin Suomen valloitus, ihmettelee ornitologi Jouni Tittonen, joka sai kunnian rengastaa Suomen ensimmäiset kattohaikaran poikaset.

Koskella haikaroille sopiva ympäristö

Tittosella on selitys myös sille, miksi kattohaikarat valitsivat pesimäpaikakseen juuri Kosken kunnan.

- Koskella on semmoinen maatalousympäristö, että se suosii nimenomaan kattohaikaroita. Liian yksipuolinen ja tekninen viljely ei houkuttele kattohaikaroita. Suomessakin luhdat ja kosteammat niityt ovat harvassa. Sammakot ovat tärkeä ravinto kattohaikaroille ja sammakot ja kosteikot kulkevat käsi kädessä, selittää Tittonen.

Kattohaikaroiden asettumista Koskelle edesauttoi myös sopivaan paikkaan rakennettu tekopesä.

- Neljä vuotta sitten tuohon viereiselle sähköpylväälle yksi haikara koetti tehdä pesän ja sitten kavereiden kanssa päätettiin, että tehdään sille kunnon pesä ja tässä se nyt on, kertoo tekopesän rakentamiseen osallistunut lintuharrastaja Jaakko Laakkio.

Koski nousi julkisuuteen

Koskella on ymmärretty kattohaikaran julkisuusarvo. Ravintola-annoksia on nimetty haikaran mukaan, haikarapostikortteja on painettu ja haikaraleivoskin suunniteltu.

- Ainakin on päästy kunnolla mediaan ja kartalle. Täällä käy valtavasti ihmisiä katsomassa ja kaikki ovat kiinnostuneita, kiittelee Laakkio.

Seuraavaksi haikaran poikaset aloittavat lentoharjoitukset. Suomessa linnut viipyvät vielä noin kuukauden. Talveksi ne muuttavat etelään, ehkä Afrikkaan asti.

Toiveissa on, että kattohaikarapari palaa jälleen ensi kesänä samalle reviirille pesimään. Poikaset pesivät ensimmäistä kertaa vasta 4-vuotiaina, joten niiden pesintäpaikan valintaa joudutaan odottamaan useampi vuosi.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.