Koskelan murhasta tuomitut eivät sittenkään valittaneet – päätöstä edelsi pitkät ja vakavat pohdinnat: "Nuorten kohdalla on kyse selviytymisestä"

4:23
Video: Näin uhrin asianajaja ja syyttäjä kommentoivat syyskuussa käräjäoikeuden tuomiota

Kolmen alaikäisen pojan tuomiot Helsingin Koskelassa tapahtuneesta teinimurhasta jäävät lainvoimaisiksi. Nuoret eivät valittaneet tuomioistaan määräaikaan mennessä. Myöskään syyttäjäpuoli ei valittanut tuomiosta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

– Kävimme asiaa perusteellisesti läpi päämieheni ja hänen huoltajiensa kanssa. Tämä on iso asia ja juurta jaksain sitä pohdittiin, mutta tällaiseen ratkaisuun päädyttiin. Sekin vaikutti asiaan, että syyttäjät eivät valittaneet tuomiosta, jutussa kovimman tuomion saaneen pojan asianajaja Seppo Heikkilä kommentoi MTV Uutisille.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi nuoret syyskuussa kymmenen vuoden ja yhden kuukauden, yhdeksän vuoden ja kahden kuukauden sekä kahdeksan vuoden ja kahden kuukauden pituisiin vankeusrangaistuksiin. Käräjäoikeuden mukaan he syyllistyivät 16-vuotiaan kaverinsa murhaan nuorina henkilöinä.

16-vuotias poika kuoli joulukuussa 2020 pitkään jatkuneen väkivallan jälkeen. Pahoinpitelijät jättivät hänet makaamaan tajuttomana puistoon, missä hän kuoli vammoihinsa.

Tarvittiin harkinta-aikaa

Kaikki kolme nuorta ilmoitti tuoreeltaan tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun. Kukaan heistä ei kuitenkaan lopulta valittanut tuomioistaan.

– Tyytymättömyyttä tuomioon täytyy ilmoittaa viikossa, jotta säilytetään valittamisen mahdollisuus. Tässä on monta, isoa tekijää, joten on ihan tyypillistä ilmoittaa tyytymättömyyttä, jotta vastaajat ja huoltajat saavat lisää aikaa pohtia ratkaisua, yhden pojan asianajaja Jarkko Jaatela kertoo.

Kukin kolmesta pojasta teki oman ratkaisunsa itsenäisesti, mutta asianajajat kävivät myös asiasta keskusteluja keskenään.

– Yleisesti voi todeta, että kun on kolme alaikäistä vastaajaa, avustajat ovat yhteydessä keskenään ja pyritään järkevään yhteiseen ratkaisuun, Jaatela kertoo.

Muuttuvat tutkintavangeista vankeusvangeiksi

Jaatelan mukaan erityisesti nuorten rikoksesta tuomittujen kohdalla on pohdittava myös tulevaa vankeusaikaa eikä pelkästään sitä, valitetaanko tuomiosta.

– Oleellista on, millainen vankeusaika tulee olemaan ja millainen rangaistusajan suunnitelma nuorten kanssa tehdään. Sillä on iso merkitys. Nuorten kohdalla täytyy miettiä realiteetit ja miten parhaiten selviää elämässä eteenpäin. Nuorten kohdalla on kyse selviytymisestä, Jaatela luonnehtii.

Koskelan murhasta tuomitut ovat olleet tähän asti tutkintavankeina Vantaan vankilassa. Nyt heistä tulee vankeusvankeja ja heidät siirretään muuhun tai muihin vankiloihin rangaistusta suorittamaan.

– Nyt kun tuomiosta ei valiteta, he pääsevät suorittamaan rangaistusta vankilassa. Tässä on puntaroitu erilaisia asioita ja lopputulokseen on vaikuttanut moni asia. Sitä edelsi useita neuvotteluja päämieheni ja hänen huoltajiensa kanssa. Konkreettinen asia on kuitenkin nuoren ihmisen elämä, joka pitäisi saada raiteilleen, Jaatela toteaa.

Kolmannen tuomitun pojan asianajaja ei halunnut kommentoida mitenkään asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja