Alaikäiset joutuvat usein aikuisten sekaan vankilassa – lapsiasiavaltuutettu toivoo nuorille omaa yksikköä: "Pelkkä vankeusrangaistus ei saa muutosta aikaan"

Lapsiasiavaltuutettu toivoo, että niin kutsutusta Koskelan teinisurmasta vuosiksi vankeuteen tuomitut nuoret ymmärtävät vankeusrangaistuksensa aikana tekemänsä teon vakavuuden. 

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa Koskelan henkirikoksesta. Teossa 16-vuotias poika kuoli mittavan ja pitkäkestoisen väkivallan seurauksena. 

Tekijät olivat uhrin tuntevia ikätovereita. Pojat tuomittiin murhasta vankeuteen useiksi vuosiksi

Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan yleisellä tasolla tarkasteltuna alaikäisten saamat murhatuomiot ovat todella harvinaisia. 

– Nopeasti laskin, että niitä on annettu yhden käden sormilla laskettu määrä, hän toteaa MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä.

– Alaikäisiä vankeusvankeja on vuosittain yhdestä kolmeen – joinakin vuosina ei ollenkaan, hän jatkaa. 

Koskelassa tapahtunut murha on järkyttänyt suomalaisia. Se oli poikkeuksellisen raaka ja julma – vieläpä vain 16-vuotiailta pojilta. 

– Se tuntuu kovalta rangaistuksella, mutta varmaankin on linjassa sen järkytyksen kanssa, mikä koko yhteiskunnassa on tämän jälkeen vallinnut, Pekkarinen pohtii. 

Miksi alaikäinen tuomitaan vakavista rikoksista lyhyempiin vankeusrangaistuksiin kuin aikuinen? Näin lapsiasiavaltuutettu vastaa kysymykseen – katso jutun alussa oleva video!

Nuoriso-osastoja ei ole kaikissa vankiloissa

Alaikäinen voidaan tuomita vankeuteen, mikäli teko sitä edellyttää. Suomessa rikosvastuuikä on 15 vuotta. 

Rikosseuraamuslaitos julkaisi tällä viikolla laajan selvityksen, jonka mukaan lähes jokaisessa Suomen vankilassa on alaikäisiä sekä tutkintavankeudessa että vankeusvankeina.

– Alaikäiset pitäisi sijoittaa vankiloihin erilleen aikuisista ja se ei tällä hetkellä Suomessa toteudu. Se on ongelma, Pekkarinen toteaa. 

On vankilakohtaista, onko vankilassa erillinen nuoriso-osasto. Pekkarisen mukaan nuoriso-osastokaan ei ole paras paikka alaikäiselle vangille. 

– Nuoriso-osastolla vanhimmat nuoret ovat 21–25-vuotiaita, eli siinä on tällainen sukupolven laajuinen ero näihin, esimerkiksi 16–17-vuotiaisiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

"Pelkkä vankeusrangaistus ei saa muutosta aikaan"

Rikosseuraamuslaitoksen selvityksen mukaan alaikäisille vangeille pitäisi perustaa oma osasto. Myös Pekkarisesta alaikäisten oma osasto olisi etenkin ”alkuvaiheessa välttämätön”.

Pidemmällä tähtäimellä Pekkarinen toivoisi, että alaikäisille – siis lapsille – oma yksikkönsä, jossa esimerkiksi koulukäynti olisi mahdollinen.

Rikosten uusimisen välttämiseksi Pekkarinen kokee, että psykososiaalisella kuntoutuksella sekä perhetyöllä on merkittävä rooli.

– Toivottavasti nämä nuoret pääsevät sellaisen tuen piiriin, että he ymmärtävät tekonsa vakavuuden. Pelkkä vankeusrangaistus ei saa muutosta aikaan ihmisessä. 

– Toivottavasti tästä alkaa pitkä kuntoutuminen, Pekkarinen toivoo viitaten tuomittuihin 16-vuotiaisiin poikiin. 

Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen, millaisia ajatuksia tämä juuri tullut tuomio herättää? 5:51
Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen, millaisia ajatuksia tämä juuri tullut tuomio herättää? Katso haastattelu videolta!

Muuttuuko yhteiskunnassa mikään julman teon jälkeen?

Helsingin poliisilaitos kertoi aiemmin tällä viikolla, ettei se näe syytä epäillä uhriin liittyneitä opetustoimen ja lastensuojelun työntekijöitä rikoksista. 

Poliisi kertoo arvioineensa asiaa ensisijaisesti virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön näkökulmasta.

Poliisi pyysi lausunnon asiasta yli 44 henkilöltä, eikä siis rikosepäilyitä niiden perusteella syntynyt ainuttakaan.

Pekkarinen uskoo, että Koskelassa tapahtuneen hirmuteon jälkeen moni asia on ehtinyt muuttua. 

Hän mainitsee esimerkkinä viime helmikuussa opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja opetushallituksen toimenpideohjelman, jonka tavoitteena on, ettei yhdenkään lapsen tai nuoren tarvitse kokea kiusaamista, syrjintää, väkivaltaa tai häirintää. 

Ohjelmaa ei tosin ole vielä pantu vireille, ja Pekkarinen toivookin, että asia viedään nopeasti eteenpäin. 

– Samoin lastensuojelulakiin ollaan tekemässä toivottavasti nopeastikin sen suhteen, miten lastensuojelulaitoksissa karanneita nuoria etsitään. 

– Uskon, että tämä on muutostekijä yhteiskunnassamme ja pitääkin olla, Pekkarinen kiteyttää.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut tuominnut Koskelan henkirikoksesta syytetyt kolme poikaa murhasta pitkiin vankeusrangaistuksiin 3:35
Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Koskelan henkirikoksesta syytetyt kolme poikaa murhasta pitkiin vankeusrangaistuksiin – katso video!

Lue myös:

    Uusimmat